Microsoft houdt uitverkoop voor zijn gehoste uitvoeringen van bedrijfssoftware als Exchange, Sharepoint en Office-communicatietools. De Business Productivity Online Suite (BPOS) kost nu een derde minder. Het is daarmee nog altijd duurder dan concurrent Google Apps. BPOS kost nu 120 dollar per gebruiker per jaar, terwijl Apps 50 dollar per gebruiker per jaar kost.

Daarnaast trekt Microsoft de beschikbare opslagruimte voor zijn hosted applicaties gelijk aan die van Google: 25 GB per gebruiker. Voorheen was dat 10 GB per gebruiker.

Google klopt op

De leverancier stelt nu al 1 miljoen gebruikers te hebben voor BPOS. Concurrent Google gaat prat op 20 miljoen gebruikers van zijn Google Apps, bij 2 miljoen bedrijven. Dat aantal actieve gebruikers omvat echter ook studenten die de gratis onderwijsuitvoering van Google Apps gebruiken. De internetreus biedt dat kosteloos aan voor universiteiten en scholen.

Vice-president Chris Capossela van Microsoft hekelt de cijfers van Google. Hij stelt dat er ook miljoenen gebruikers zijn van de [email protected] van de Windows-producent. Maar het bedrijf telt dat niet mee voor het aantal BPOS-gebruikers. "Ik heb er veel moeite mee om die getallen te begrijpen. Je weet simpelweg niet wat het aantal betalende klanten van Google is. Analisten schatten dat het een heel klein aantal is. We weten het niet echt."

Notes- en GroupWise-overstappers

Volgens Capossela komt maar liefst 70 procent van Microsofts 1 miljoen BPOS-klanten vanaf concurrerende pakketten als Lotus Notes van IBM en GroupWise van Novell. "Dat is een fantastisch aantal, want het betekent dat we nieuwe business binnenhalen en niet alleen bestaande klanten naar de cloud migreren", aldus de topman die verantwoordelijk is voor de Microsoft-groep 'information worker product management'.

Microsoft rolt BPOS uit in 15 nieuwe landen waarmee het totaal op 36 komt. De nieuwe gebieden omvatten landen in Zuid-Amerika, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië. BPOS is al beschikbaar in Nederland en de Verenigde Staten. Tegelijk met de aankondiging van de beschikbaarheid in meer landen komt Microsoft met een lijst nieuwe internationale klanten, waaronder McDonald's en het Zweedse Rode Kruis.

Microsoft-geld voor Apps

In thuismarkt de VS heeft Google net een grote deal voor Apps gesloten. De gemeente Los Angeles stapt met 30.000 medewerkers over op Google Apps, vanaf eigen GroupWise-servers. Die deal van 7,25 miljoen dollar heeft een looptijd van vijf jaar en is mede gefinancierd door Microsoft.

LA gebruikt voor dit project namelijk 1,5 miljoen dollar van een 70 miljoen dollar schikking die drie jaar terug in Californië is getroffen met de Office-leverancier. Dat betrof een rechtszaak over monopoliemisbruik door te hoge prijzen te rekenen.

Update: Prijzen van BPOS en Google Apps toegevoegd.