Microsoft heeft recentelijk de eisen die het stelt aan fabrikanten (OEMs) versoepeld, zodat Windows 8 ook mag op kleinere schermen die minder rechthoekig zijn. Voorheen was de minimumeis voor gecertificeerde Windows 8 apparaten een schermresolutie van minimaal 1366 x 768. Dat is nu 1024 x 768 met een bitdiepte van 32 bits geworden, schrijft Microsoft aan OEMs.

“Dit betekent niet dat we partners aanmoedigen om veel gebruik van schermen met lagere resoluties. Sterker nog, we zien dat klanten voor hogere resoluties gaan met een geweldige Windows-ervaring. Maar we begrijpen dat grotere ontwerpflexibiliteit gewenst is voor partners die zich willen richten op bepaalde markten", aldus Microsoft cryptisch.

Windows 8 op 7-inch tablets

Volgens ZDnet, die de versoepeling ontdekte, doet Microsoft water bij de wijn om de snelgroeiende markt voor kleinere tablets niet te missen. Het is wel duidelijk een compromis, want met de nieuwe minimale schermeisen werkt Snap, waar twee apps naast elkaar op het scherm draaien, niet. OEMs moeten dit gemis duidelijk vermelden om teleurstelling bij kopers te voorkomen, stelt Microsoft.

Naast de kleinere tablets wordt er gespeculeerd dat Microsoft samen met Barnes en Nobles met een eigen tablet zou komen gericht op e-books, genaamd de Microsoft Reader.