Volgens Bob Muglia, directeur van Microsofts server-divisie, is de combinatie php met IIS7 tot vele tientallen procenten sneller dan php op een andere webserver. Muglia deed deze uitspraak tijdens de opening van Teched 2006, een conferentie bezocht door bijna 5000 it-professionals.

Microsoft gaat php in IIS 7.0 ondersteunen alsof het een eigen Microsoft-taal is (zoals asp.net). Om dit doel te bereiken werkt de fabrikant samen met Zend, de ontwikkelaar van de engine achter php.

Het resultaat van die samenwerking is een Fastcgi-component voor Windows, die het mogelijk maakt php te hosten op IIS en daarbij maximale prestaties te halen. Fastcgi is een beter en vooral sneller alternatief voor de common gateway interface (cgi) – de tot heden meest gebruikte manier om externe applicaties met webservers te verbinden.

Anders dan cgi kan Fastcgi meerdere verzoeken simultaan verwerken en zelfs hergebruiken. Dit leidt tot een grote snelheidswinst. Hoewel de Fastcgi-update ook beschikbaar is voor versies van IIS op Windows XP en Windows 2003, biedt het in combinatie met IIS 7.0 het meeste voordeel.