Bob Muglia, senior vice-president server en tools bij Microsoft, vindt het desalniettemin een interessant fenomeen: virtualisatie van system services. "In sommige gevallen loont het om services naast elkaar te implementeren, bijvoorbeeld wanneer verschillende organisaties een server delen, maar je voor een deel toch geïsoleerd wil zijn. Als je systeemprocessen virtualiseert, dan kun je honderden sessies tegelijk laten draaien en toch afgezonderd zijn van andere organisaties."

Muglia is enthousiast over Microsofts huidige System Center Service Desk, een managementoplossing waarmee virtuele images op een virtuele server kunnen worden beheerd. Hoewel de oplossing relatief laat op de markt kwam, was het het wachten waard, stelt hij.

"Onze benadering is anders. De Service Desk heeft een managementdatabase die gebaseerd is op het systems definition model (sdm). Dit model wordt ook gebruikt voor managementproducten als Operations Manager (voorheen MOM) en Configuration Manager (SMS). We hebben het management dus in het besturingssysteem, de applicaties en de services ingebouwd en dat komt allemaal samen in sdm."

"Maar met de virtualisatie van system services gaan we voorlopig niets doen", verzekert Muglia. "Dit wordt iets voor na het Longhorn-tijdperk." Bron: Techworld