Volgens marktanalysebureau Canalys is Microsoft ondanks herhaalde verzoeken dit jaar bewust niet op komen dagen op het Channels Forum, een jaarlijkse industriebrede conferentie.

De Windows-maker zou bang zijn voor de confrontatie met zijn traditionele oem's (original equipment manufacturers). Microsoft brengt deze maand zijn zelf geproduceerde Surface-tablet (in twee varianten) op de markt, terwijl er ook geruchten rondgonzen over een eigen smartphone.

Microsoft brengt partners in de war

Ceo Steve Brazier van Canalys benadrukte tijdens zijn keynote op het Channels Forum de afwezigheid van Microsoft. “Microsoft is hier niet. We hebben er alles aan gedaan om hen hierheen te laten komen. Maar om bepaalde redenen willen ze niet meedoen aan een industriebreed evenement", tekent ChannelBiz UK op uit Braziers mond.

Volgens de CEO brengt Microsoft zijn traditionele hardwarepartners in de war. “Een ding is duidelijk. Ze hebben hun OEM's en ook het kanaal in verwarring gebracht. Als ze echt denken dat ze dat product (Surface, red.) in hun eigen winkels en websites kunnen verkopen, dan gaan ze er niet veel van verkopen." Brazier liet tijdens zijn toespraak slides zien waarop het afnemende marktaandeel van Windows in de pc-markt viel te zien.

Benieuwd naar Windows 8-apparaten

Het Channels Forum is een conferentie waar naast Microsofts OEM's HP, Acer, Lenovo, Fujitsu ook grote bedrijven als Cisco en IBM bij zijn betrokken. De conferentie in Barcelona richtte zich specifiek op de verspreiding van hardware in de EMEA-zone.

HP sprak ook op de conferentie. De hardwaremaker meent dat de pc-industrie vergeten is te innoveren. Volgens senior vice-president van HP Eric Cador zien alle laptops en notebook er nog hetzelfde uit als vijf jaar geleden. Hij is dan ook benieuwd wat voor apparaten Windows 8 kan gaan opleveren.