De aankomende Internet Explorer 8 browser houdt zich strenger aan webstandaarden. Sites en online applicaties die in IE7 wel goed werken, lopen daarom het risico dat zij in de nieuwe browser incorrect worden weergegeven.

"We praten altijd over de nieuwe features. Dat zijn er een heleboel, maar we moeten oppassen dat de eerste ervaring van de gebruiker niet zo zijn dat zijn favoriete website het niet meer doet", waarschuwt Ruud de Jonge, director voor developer en platform enthusiasm bij Microsoft Nederland.

Microsoft heeft gisteren een bèta 2 versie van de browser vrijgegeven.

Focus op CSS

Vooral websites die gebruik maken van cascading style sheets (css) moeten opletten. Dat is opvallend, omdat Microsoft in 2006 bij de overgang naar IE7 al stelde dat die browser css al volledig zou ondersteunen. Bij IE8 is het risico voor online applicaties minder groot, maar De Jonge adviseert ook deze goed te testen.

Wie zijn website nog niet heeft geoptimaliseerd voor Internet Explorer 8, kan de browser instrueren om terug te vallen op de technologie van Internet Explorer 7. Die waarschuwing wordt via een speciale tag in een website worden opgenomen. Gebruikers kunnen er ook zelf voor kiezen om websites in een IE7-modus te bekijken.

Voorlichtingscampagne

Ontwikkelaars die lid zijn van het Microsoft Developer Network (MSDN) zullen per email worden gewezen op de noodzaak om te testen. De Jonge waarschuwt ook op zijn blog voor mogelijke compatibilteitsproblemen.

De overstap naar IE8 lijkt voor websites en ontwikkelaars minder groot dan die naar Internet Explorer 7. Omdat IE7 de beveiligingsteugels stevig aanhaalde, bleken vooral veel online applicaties na een update niet meer goed te functioneren. Vooral intern ontwikkelde bedrijfsapplicaties kwamen daarbij in het gedrang. Microsoft stelde bedrijven daarom in staat om de update tijdelijk uit te stellen, zodat zij extra tijd hadden om de compatibiliteitsproblemen op te lossen.

Via Automatische Update

Bij de overgang naar Internet Explorer 8 zal een vergelijkbaar beleid worden gevoerd. De nieuwe browser komt aanvankelijk als 'optionele update' beschikbaar. Maar te zijner tijd zal de browser als automatische update onder alle Windows XP en Windows Vista systemen worden verspreid. Op die manier voorkomt Microsoft dat het tot in lengte der dagen meerdere versies van Internet Explorer naast elkaar moet onderhouden en patchen, licht De Jonge toe.

Bron: Webwereld Bron: Techworld