Prototypes van de nieuwe tools werden gisteren getoond tijdens de Directory Experts Conference in Chicago. Bedoeling is om gedurende de komende 24 maanden alle belangrijke identity- en access tools die onderdeel zijn van Active Directory te upgraden, zo meldt NetworkWorld.

Zo werd onder andere een nieuwe gebruikersinterface voor beheer gedemonstreerd die een optie zou kunnen worden voor het inzoomen op gebruikers en groepen. De interface maakt gebruik van wat wordt genoemd ‘progressive disclosure’ waarbij niet alle informatie in een keer wordt getoond en de gebruiker alsnog op zoek moet naar de juiste gegevens.

Zodra de beheerder gegevens invoert, wordt de ‘view’ van de directory stapsgewijs opgebouwd. Als de naam ‘Kevin’ wordt ingetikt, toont de view alleen de gebruikers die ‘Kevin’ heten. Deze aanpak zou ook moeten werken voor attributen en andere data die zijn opgeslagen in de directory. De interface werkt ook voor multi-domains en forests in de directory.

Federaties

De nieuwe federatietools die Microsoft in petto heeft, gebruiken voorbewerkte scripts die zijn geprogrammeerd tegen Active Directory Federation Services (ADFS). De tools automatiseren het opzetten van federaties tussen bedrijven. ADFS is al een tijdje een onderdeel van Active Directory, maar het ontwerpen van een federatiesysteem is nogal een ingewikkelde aangelegenheid.

Vorige week werd nog een nieuwe versie van Active Directory geïntroduceerd, als onderdeel van de Windows Server 2008-lancering. Hierin zitten ook tools voor het automatisch inrichten van servers die rollen zoals federatie ondersteunen.

Bron: Techworld