Microsoft is in onderhandeling met de notebookleveranciers over de te betalen licenties op Windows 10. Daarbij zou Microsoft inzetten op een hogere licentieprijs die de leveranciers moeten betalen voor Windows 10 op snelle, krachtige notebooks. Dat meldt DigiTimes.

De leveranciers zouden die hogere licentieprijzen niet doorberekenen aan de consument, meldt DigiTimes verder. Dat betekent wel dat de winst die de leveranciers op die notebooks maken, vermindert. Juist de krachtige notebooks met een Core i7 en Full HD leveren de notebookmakers het meeste op, vooral in het gamesegment. Die hogere marges moeten de magere verdiensten in lagere notebooksegmenten opvangen.

Windows 10 brengt leveranciers grote zorgen

De notebookmakers maken zich ook al zorgen vanwege het gratis weggeven van Windows 10 door Microsoft aan eindgebruikers die nu Windows 7 of 8.1 draaien. Dat houdt in dat die consumenten niet naar de winkel gaan voor een nieuwe machine als Windows 10 eenmaal uit is. Het doorberekenen van de extra licentiekosten die Microsoft ze wil opleggen, zou dan nieuwe notebooks al helemaal uit de gunst van de gebruikers prijzen.