De softwarefabrikant heeft in de nieuwe versie van Office daarom speciale aandacht besteed aan de installatie van de kantoorsoftware in bedrijfsomgevingen.

"Microsoft heeft veel energie gestoken in de uitrol en migratie van Office 2007", zegt Bas Paumen, productmanager voor Office bij Microsoft Nederland, in aanloop naar de release van Office 2007 Bèta 2 tegenover Techworld.

"Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld eigen macro's. Deze zullen eenvoudig zijn over te zetten. Office 2007 bevat nieuwe tools en programma's om systeembeheerders met dergelijke zaken te helpen."

Office 2007 bevat naast een nieuwe conversietool voor bestanden ook verbeterde ondersteuning voor groeppolicy's en een nieuwe setuparchitectuur.

Ook kunnen systeembeheerders de menuopties in de zogenoemde Ribbon in de diverse Office-applicaties zelf indelen. Zodoende kunnen werknemers op verschillende afdelingen de voor hen relevante opties krijgen voorgeschoteld. Dit kan desgewenst worden gekoppeld aan Active Directory, aldus Paumen.

Vista

Niet alleen in Office, maar ook in Microsofts nieuwe besturingssysteem Vista is speciale aandacht besteed aan de migratie. De uitrol van een desktop met Windows XP en Office 2003 naar Windows Vista in combinatie met Office 2007 kost volgens de softwarefabrikant minder dan honderd euro.

In deze kostenberekening zijn zaken als training en dergelijke niet meegenomen, maar is puur gekeken naar de tijd die het kost om een uitrol te doen.

Door de vernieuwde setuparchitectuur en het geautomatiseerde en gestandaardiseerde installatieproces is het uitrollen van Vista/Office 2007 volgens Microsoft een fluitje van een cent geworden. Speciale applicaties moeten hierbij een handje helpen. Zo houdt Superfetch het gedrag van gebruikers in de gaten. Wordt een bepaalde applicatie bijvoorbeeld veel gebruikt, dan zal deze sneller te openen zijn. Readyboost moet ervoor zorgen dat het systeem sneller draait. De gebruiker kan een usb 2.0-stick in de pc of laptop plaatsen en deze als additionele cache gebruiken.

Systeembeheerders moeten het in de toekomst ook gemakkelijker krijgen dankzij regels en uitgebreide instelmogelijkheden. Met behulp van regels kan de beheerder direct functionaliteit in- en uitschakelen voor groepen werknemers. De instrumenten hiervoor zijn uitgebreider in vergelijking met eerdere Windows-versies. Beheerders kunnen bijvoorbeeld regels alleen laten gelden op het draadloze netwerk.

De installatie van Windows Vista binnen een organisatie is gebaseerd op images. Deze zijn tot op detailniveau aan te passen. Zo kan er al worden ingesteld wat de standaardpagina van de browser moet zijn. Stella Chernyak van Microsoft: "Een systeem kan binnen dertig seconden geformatteerd worden. Het installeren van Vista, Office 2007 en een antivirus-oplossing kan met behulp van de Windows System Image Manager binnen dertig minuten."

Taakbeheer voor systeembeheerders is voor het eerst sinds Windows NT 4.0 serieus onder handen genomen. Omdat het gebruikmaakt van xml kunnen derden nu eigen applicaties gebruiken en daarin hun data verwerken.

Selfhealing

Ook moet Vista beter met problemen om kunnen gaan. Zodra een systeem bijvoorbeeld niet wil booten, gaat Vista de Startup Repair-modus in. Het besturingssysteem probeert zichzelf vervolgens te repareren. Systeemfouten worden op de achtergrond verholpen, waardoor de gebruiker daar minder last van heeft en tevens minder vaak hoeft te rebooten.

Windows 2000

Bedrijven die nu nog Windows 2000 gebruiken doen er volgens Microsoft overigens verstandig aan nieuwe pc's aan te schaffen en Vista en Office via een nieuwe licentie in huis te halen.

Dit omdat de hogere migratiekosten en eventuele investeringen in nieuwe hardware niet zouden opwegen tegen het voordeel van de aanschaf van nieuwe pc's met bijbehorende licenties. Bron: Techworld