Microsoft zegt dat systeembeheerders zelf vragen om een einde te maken aan lokale PST-opslag. PST-bestanden (Personal Storage Table) worden gebruikt om emailarchieven lokaal te bewaren. Vanwege opslaglimieten op de Exchange-server kiezen gebruikers er vaak voor om hun email lokaal op te slaan. Voor beheerders is dat lastig, omdat lokaal bewaarde mails niet meegaan in de backup van de Exchange-server.

Speciaal daarvoor heeft Microsoft nu de gratis PST Capture tool uitgebracht. Met dat hulpprogramma kan het netwerk worden doorzocht naar lokaal opgeslagen emailarchieven (in PST-formaat), die kunnen vervolgens worden geïmporteerd op de Exchange-server van de organisatie.

Microsoft wil van PST af

Ook Microsoft zelf wil van het PST-formaat af. In een blogposting van de softwaregigant kondigt het Exchange Team aan dat het tijd is om afscheid te nemen van het bestandsformaat. Volgens het team hebben gebruikers “duidelijk gemaakt dat PST-import een belangrijke punt is waar we naar moeten kijken", blogt Ankur Kothari, senior product manager in het Exchange-team.

Juist het importeren van lokale archieven kan een probleem zijn voor beheerders. Zij kunnen te maken krijgen met een tekort aan opslagruimte als juist de mails worden geïmporteerd van gebruikers die de ingestelde limiet willen omzeilen. Exchange 2010 biedt wel een optie die automatisch detecteert welke mails bewaard moeten worden volgens de richtlijnen van de organisatie.

Exchange teamleden Ann Vu en Ankur Kothari geven in een video uitleg over de PST Capture Tool. Kothari noemt PST een “Pijnpunt" voor organisaties.