"Windows Blue is een codenaam voor een update die later dit jaar beschikbaar zal zijn", vertelt Windows-topvrouw Tami Reller in een marketinginterview met Microsofts pr-man Brandon LeBlanc. Reller geeft aan dat Blue voortbouwt op de "gedurfde visie die is neergezet met Windows 8 om de volgende generatie van tablets en pc's te brengen".

Bureaublad en Start-menu?

Die uitspraak lijkt aan te geven dat Microsoft de nieuwe tegeltjesinterface (Modern UI, voorheen Metro) niet overboord gooit. Geruchten daarover zijn wel opgedoken. Tegelijkertijd lijkt de Windows-maker wel enige veranderingen te overwegen. "De Windows Blue-update is ook een kans voor ons om te reageren op de klantenfeedback waar we nauw naar hebben geluisterd sinds de lancering van Windows 8 en Windows RT", aldus Reller.

Vorige maand lekte al uit dat Microsoft overweegt het aloude Windows-bureaublad weer direct naar voren te brengen. Het Start-scherm van de touch-interface Metro zou dan te omzeilen zijn. Ook doen er geruchten de ronde dat het bekende Start-menu (behorend bij het bureaublad) weer in ere wordt hersteld. Deze concessies, als het ware terug naar Windows 7, zouden dan met Windows Blue komen.

Zakelijke gebruikers en pc-ecosysteem

Marketingtopvrouw Reller geeft verder geen details, maar hint wel naar de zakelijke markt waar touch-schermen (en dus de Metro-GUI) geen gemeengoed zijn. Zij stelt dat Blue bedrijven meer opties geeft, wat kan duiden op het direct booten naar de desktopomgeving waar huidige bedrijfsapplicaties immers draaien.

Zij stelt dat de aankomende update voor Windows 8 "de nieuwste innovaties brengt voor een toenemend breed bereik van form factors in alle maten, schermsoorten, batterijduur en prestatieniveau". Tegelijkertijd moet Blue de pc- en tabletpartners van Microsoft nieuwe kansen geven. Dit betreft dan kleinere, goedkopere tablets met Windows 8, waarvoor Microsoft al de schermeisen heeft verlaagd.