Het komende Windows Phone 8 is nog geen maand geleden aangekondigd. Vaak prijzen leveranciers nieuwe producten aan door niet alleen op de verbeteringen daarvan te wijzen, maar ook door de beperkingen van de voorganger op te sommen. Microsoft lijkt nu beide te doen door het huidige Windows Phone 7 neer te zetten als een tussentijds besturingssysteem.

'Altijd al het plan'

Senior product manager Greg Sullivan vertelt in een interview met ict-nieuwssite Cnet UK dat Windows Phone 8 al jaren in wording is. Hij laat los dat de ontwikkeling parallel heeft gelopen met die van Windows Phone 7. Het team achter de grote 7.5-update heeft in tandem gewerkt met de Phone 8-ontwikkelaars.

De concrete ontwikkeling is begonnen “net na Windows Phone 7", zegt de topman. “Feitelijk is een deel van het werk al opgestart voordat Windows Phone 7 zelfs maar beschikbaar was, dus dit gaat nogal een tijd terug." Het verenigen van Windows Phone met de zwaardere kernel van Windows voor pc's “was altijd al het plan". Terwijl bestaande apps voor 7,5 wel compatibel zijn met versie 8 geldt dit niet voor toestellen: het aankomende besturingssysteem draait niet op huidige hardware.

Overbrugging

Dat lijkt nu de belangrijkste functie van Phone 7 te zijn: overbrugging naar Microsofts ware mobiele platform van de toekomst. “Het was belangrijk voor ons om de nieuwe benadering voor de gebruikerservaring neer te zetten en om een ecosysteem aan developers op te bouwen", zegt de topman tegen Cnet. Hij noemt dat noodzakelijke stappen om een nieuw platform neer te zetten. Daarbij wilde het bedrijf niet wachten totdat Windows Phone 8 echt klaar was om uit te brengen.

Windows Phone 7 is wat Sullivan betreft een belangrijk deel van Microsofts mobiele strategie. Hij spreekt van belangrijke mijlpalen om het platform kritieke massa te laten bereiken. Dit zijn de nieuwe Metro-gui (gebruikersinterface), het nieuwe ontwerp en het nieuwe app-platform, waar nu 100.000 apps voor beschikbaar zijn. Windows Phone 8 is volgens hem geen reset, maar een uitbreiding van dit voorgaande werk.

Phone 8 voor lange termijn

Sullivan vertelt dat Windows Phone 8 voor Microsoft echt een investering is voor de lange termijn. De architectuur van het besturingssysteem heeft veel ruimte om te groeien, waarbij de topman verwijst naar Windows draaiend op zware servers in grote datacentra. Windows Phone 7 is niet geschikt voor processors met meerdere kernen, die nu in smartphones en tablets hun opmars maken.

De Microsoft-topman doet nu dan ook de belofte dat er voorlopig geen generatieverschuiving zit aan te komen zoals die er nu is voor Windows Phone 7. Dat besturingssysteem zelf heeft bij zijn komst ook al gebroken met de voorgaande generatie: Windows Mobile 6 en 6.5. Laatstgenoemde werd eerder al gezien als een tussendoortje, in afwachting van het lang uitblijvende Phone 7.

Sinds januari 2010

Begin dit jaar is al gebleken dat Microsoft een variant van zijn pc-besturingssysteem in januari 2010 al draaiende had op een apparaat met ARM-processor. Dat type energiezuinige chips is al jaren gemeengoed in mobiele telefoons, smartphones en tablets. Het prototype van Windows 7 dat draait op een Samsung Omnia-smartphone is de basis voor de aankomende RT-variant van Windows 8 die draait op ARM-processors.