"Dit is een mooie dag", zegt Windows-baas Jim Allchin. "We hebben Windows Vista officieel gereed verklaard. Het is superstabiel en we zijn klaar om het de wereld in te sturen."

Volgens Allchin is Vista maar weinig stabieler dan XP, maar zit het voordeel van de nieuwe versie vooral in de betere beveiliging. Ook ondersteunt Vista meer hardware dan voorgaande Windows-versies.

Om sneller te zijn dan XP heeft Vista volgens Allchin minimaal 1 gigabyte geheugen nodig. Met minder dan dat kan het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zelfs langzamer zijn dan de voorganger.

De ontwikkeling van Vista is voor Microsoft vooral een les geweest in hoe het niet moet en ook niet verder kan. Eerder dit jaar heeft Microsoft-baas Steve Ballmer dit ook in duidelijke taal te verstaan gegeven.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Windows Vista zeer vernieuwend zou zijn, vergelijkbaar met de overgang van Windows 3.1 naar Windows 95. Op een conferentie softwareontwikkelaars in 2003 liet Microsoft ook zoveel nieuwe functies zien dat die verwachting ook terecht leek.

Inmiddels is Windows Vista echter een stuk minder vernieuwend. Belangrijke functies, zoals het nieuwe bestandssysteem Winfs en ook Windows Powershell, bestaan niet meer of maken geen deel meer uit van deze Windows.

Versies

Windows Vista verschijnt in zes verschillende versies, Starter, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise en Ultimate. Van bijna al deze versies verschijnt zowel een 32 als een 64-bit versie.

Op 30 november zal Microsoft de nieuwe Windows-versie officieel introduceren - tegelijk met nieuwe versies van Office en Exchange Server. Een week later zal Vista dan beschikbaar komen voor klanten met een Software Assurance-licentie en iedereen met een MSDN- of Technet-Plus-abonnement.

Consumenten zullen de nieuwe Windows-versie op 30 januari kunnen kopen. De prijs zal ongeveer hetzelfde zijn als van XP. Dit geldt echter niet voor de Ultimate Edition. Deze kent in de visie van Microsoft geen vergelijkbare XP-versie en zal vermoedelijk dan ook hoger geprijsd zijn dan Windows XP Professional nu. Bron: Techworld