De testresultaten lijken op het eerste gezicht wellicht een bevestiging van wat veel Windows-gebruikers al lange tijd vermoeden: Vista is bij gebruik op vergelijkbare hardware trager dan XP. Maar volgens de onderzoekers van Principled Technologies is de werkelijkheid net iets genuanceerder. Windows XP en Vista SP1 ontlopen elkaar maar weinig, stelt Principled Technologies. De verschillen zijn in de meeste gevallen miniem.

Als de pc ontwaakt uit de slaapstand presteert Windows XP beter dan Vista SP1. Bij een test naar de snelheid bij zakelijke toepassingen bleek XP in 46 procent sneller dan Vista SP1. Bij consumententoepassingen was XP zelfs in 61 procent het beter presterende besturingssysteem. Uit de tests bleek echter ook dat Vista SP1 beter presteerde vlak na het opstarten van de computer. Bij consumententoepassingen scoorde Vista SP1 in 74 procent van de gevallen het beste, bij zakelijk gebruik in 66 procent van de tests.

Voor de tests werd gebruikgemaakt van vier systemen: twee desktops en twee laptops, afkomstig van Dell, HP en Toshiba. De uitslagen van een vijfde machine (van HP) werden niet meegenomen, omdat de onderzoekers vonden dat het systeem 'onaanvaardbaar grote verschillen in de testresultaten produceerde'. Op dat systeem presteerde XP beter dan Vista, ook direct na een reboot. Bron: Techworld