Microsoft heeft een langslepende patentzaak gewonnen na een counteraanval op aanklager Motorola. Het door Google overgekochte bedrijf claimde eind 2010 dat de Xbox 360 spelcomputer inbreuk maakte op een vijftal patenten van de mobilityleverancier, onder meer op gebied van WiFi en videotransmissie en -compressie.

Aanvankelijk ging de International Trade Commission (ITC) mee in de redenering van Motorola en stelde het Google-bedrijf in april in het gelijk door inbreuk op een viertal patenten als bewezen te verklaren.

Motorola kan fluiten naar miljoenen Microsoftdollars

Motorola Mobility meende recht te hebben op 2,25 procent van de verkoopprijs van elke Microsoft-spelcomputer vanwege inbreuk op de patenten die Motorola heeft op de H.264-standaard, die wordt gebruikt voor het decoderen van videobeelden.

Ook zou Microsoft bepaalde vindingen van het Google-bedrijf in de IEEE-standaard 802.11 voor draadloze communicatie hebben misbruikt. In een eerder stadium werd Motorola al teruggefloten over de hoogte van het geclaimde bedrag en trok het de H.264-claim noodgedwongen terug.

Inmiddels heeft Microsoft in beroep op alle fronten gelijk gekregen en concludeert de ITC dat bij de overgebleven patenten geen sprake is van schending, waarmee de zaak definitief gesloten lijkt. “Dit is winst voor de Xbox-gebruikers en sterkt ons in onze mening dat Google geen recht had onze producten te blokkeren”, zegt juridisch adviseur David Howard van Microsoft. Motorola laat weten “teleurgesteld” te zijn en beraad zich op alternatieve stappen.

Importverbod van de baan

Door de uitspraak die de ITC in april deed, dreigde een importverbod van de Xbox 360 in de Verenigde Staten, waardoor het apparaat niet langer verkocht zou kunnen worden.

De strijd rond de spelcomputer maakt deel uit van een bredere patentoorlog waarin Apple en Microsoft ten strijde trekken tegen mobiele telefoonfabrikanten die met Google’s besturingssysteem Android werken, waaronder Motorola Mobility, HTC en Samsung. Genoemde bedrijven investeren miljoenen, soms zelfs miljarden euro’s, om een groot patentportfolio op te bouwen en elkaar met claims te bestoken.