In tegenstelling tot eerdere plannen gaat Microsoft wel een besturingssysteem bieden voor zogenaamde smartbooks. Dat zijn een nieuw soort laptops die ARM-processors gebruiken. Die chips worden ontwikkeld door onder meer Qualcomm, Freescale en Texas Instruments. Een aantal pc-makers mikt op de markt voor smartbooks, die het midden houden tussen netbooks en smartphones.

Verwarring

Windows Embedded moet de strijd aangaan met andere besturingssystemen voor smartbooks. De softwaregigant wil het besturingsssysteem ook op andere apparaten draaien die Consumer Internet Devices (CID's) heten. Met deze term bedoelt Microsoft een reeks kleine apparaten, variërend van smartphones tot netbooks.

Dit in tegenstelling tot de term Mobile Internet Devices (MID's). Chipmaker Intel hanteert die voor de aanduiding van nieuwe apparaten die te vergelijken zijn met een uit de kluiten gewassen iPhone.

Om de verwarring compleet te maken: netbooks worden door Microsoft 'low cost small notebook pc' genoemd. Deze draaien niet op de ARM-processor. Smartbooks en MID's echter weer wel. In de categorie van CID's horen ook navigatieapparatuur, draagbare mediaspelers, set-topboxen en internet-tv's.

Windows 7

Microsoft heeft Windows 7 bestemd voor netbooks en zet nu Windows Embedded in voor smartbooks. Niet iedereen is gecharmeerd van de plannen van Microsoft om een besturingssysteem voor kleine apparaten te maken.

Zo begon Intel met de ontwikkeling van een eigen systeem: het op Linux gebaseerde Moblin. Dat project wordt nog steeds door de chipmaker ondersteund maar is tegenwoordig in handen van de Linux Foundation. Intel werkt ook al een tijd mee aan Chrome OS, en wed dus op meerdere paarden.

Eerst niet, toen wel

Opmerkelijk is dat Steve Guggenheimer, leidinggevende van de oem-divisie van Microsoft, in juni zei dat het bedrijf niets ging doen met smartbooks. Windows 7 zou niet geport worden naar de ARM-architectuur. Ook Windows Mobile, dat wel draait op ARM-chips, werd niet aangepast.

Daarmee leek het pad vrij voor Android, of nu dus het Chrome OS. Guggenheimer reageerde destijds nogal nors op de vraag of er volgens hem een markt is voor die tussenvorm van mobiele computers. "Het is moeilijk om nieuwe categorieën te creëren." Microsoft heeft vaak, en met weinig succes, geprobeerd de tablet pc populair te maken. "We zien wel wat er gebeurt", was zijn reactie.

Kevin Dallas, algemeen directeur van de Windows Embedded-divise, zegt nu het tegenovergestelde. "We geloven dat Windows Embedded CE een ideaal platform is voor CID ontwikkeling. Maar zoals altijd laten we de ontwikkelaars kiezen welk embedded OS zij het best vinden voor hun development", aldus Dallas tegen de IDG News Service."CID's combineren de innovatie van de volgende generatie software met de kracht van het internet om essentiële cosumentenervaringen te maken."

Verschillende processors

Een van de voordelen van Windows Embedded CE ten opzichte van de concurrentie is volgens Dallas de compatibiliteit met MIPS-, ARM- en x86 processors. Verder wijst hij erop dat in tegenstelling tot de concurrentie, Microsoft al een hele set tools klaar heeft liggen om in te zetten op die nieuwe apparaten, zoals Visual Studio, Express Studio en Silverlight. De andere os-ontwikkelaars zouden daar geen goede alternatieven voor hebben. Over Flash repte hij met geen woord.

Op de korte en middellange termijn heeft Microsoft een drie stappen plan voor CID's. Eerst wil het bedrijf met technieken als Windows Embedded en Silverlight een nieuwe gebruikersinterface bieden. De tweede fase draait om integratie met de Windows-pc waar alle foto's, video's en muziek van de gebruiker dan wordt opgeslagen. In de derde fase wordt alles nog meer met elkaar verbonden en moeten ook applicaties van derden en clouddiensten te gebruiken zijn. Andere partijen, zoals Apple en Google, zijn deze weg al ingeslagen.