Het maken van backups op tape is volgens Microsoft een bron bron van ellende. Zelfs zozeer dat consumenten evenals bedrijven, daardoor geheel afzien van het maken van backups. Voor Microsoft is dit aanleiding om ondersteuning voor opslag op tape geheel te verwijderen uit Windows Vista en zelfs Longhorn Server, de volgende versie van het Windows serverplatform.

Volgens Tony Krijnen van Microsoft Nederland, is backup naar harde schijf de trend en zal Microsoft dat – evenals backups op herschrijfbare dvd’s – nadrukkelijker promoten. De daarvoor benodigde functies worden voor zover nog niet aanwezig toegevoegd aan het bekende NT Backup.

Voor grote bedrijven die veelal wél vertrouwen op tape, zullen de gevolgen niet bijzonder groot zijn. “Grotere bedrijven hebben andere oplossingen”, aldus Krijnen.

Wél toekomst voor tape

Veel leveranciers van backup-oplossingen herkennen de trend die Microsoft ziet, maar nemen nog geen afscheid van tape. Volgens Hans Timmerman, Manager Technology Solutions bij EMC Nederland, is de trend naar opslag op harde schijf 'evident'.

"Voor het maken van operationele backups en voor het gebruik in high-availability toepassingen zal tape inderdaad grotendeels verdwijnen, zowel in het mkb als bij grote ondernemingen.”

Anders dan Microsoft ziet Timmerman juist wel een toekomst voor tape voor “eenvoudige backup-oplossingen, bulkopslag van non-compliance data en bij goedkope storage-oplossingen”.

Frans Versteeg, System Storage Specialist bij IBM, ziet voor zowel disk als tapemedia gebaseerde gegevensopslagoplossingen een grote toekomst. “Opslag op harde schijf is vooral geschikt voor grote hoeveelheden ongestructureerde data zoals video- en audiobestanden en typische gebruikersdocumenten zoals Word en pdf. Die data wordt nog wel gebruikt en daarvoor zijn alle varianten van opslag op harde schijf een goede oplossing. Echter, 80 tot 90 procent van alle data binnen bij een organisatie is inactief, en daarvoor is opslag op tape in geautomatiseerde tape-libraries, de goedkoopste oplossing."

Gelijk op

Het besluit van Microsoft heeft als risico dat vooral mkb'ers hogere kosten moeten maken om hun data te backuppen. Volgens IDC geven de meeste organisatie gemiddeld zo'n 80 procent van hun hardware opslagbudget uit aan op disk gebaseerde systemen en 20 procent aan tape, terwijl de laatste een veel hogere opslagcapaciteit heeft.

Versteeg, die dezelfde data aanhaalt, wijst er bovendien op dat de prijs/prestatie-verbeteringen voor disk en tape gelijk opgaan en dat daardoor de markt voor disk- en tapeopslag nog altijd dezelfde groei doormaakt. Bron: Techworld