De nettowinst van Microsoft daalde met 22 procent naar 4,47 miljard dollar over het laatste kwartaal. De omzet daalde naar 16 miljard. “De lancering van Windows 8 is het begin van een nieuw tijdperk voor Microsoft", zegt Steve Ballmer in de presentatie van de cijfers. Hij denkt dat de investeringen die Microsoft in de afgelopen jaren heeft gedaan in de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem zich vanaf dit kwartaal terug zullen betalen.

Zakelijke tak doet het goed

Aan de zakelijke kant gaat het Microsoft redelijk voor de wind. De omzet aan servers steeg naar 4,55 miljard dollar. Microsoft haalde 8 procent meer omzet uit SQL Server en zag meer dan 20 procent omzetgroei uit System Center.

De introductie van Windows Server 2012 kwam in september iets te laat in het kwartaal om echt nog een impact te hebben. Ook de zakelijke applicaties Lync, SharePoint en Exchange doen het naar behoren met goede groeicijfers, maar Office blijft vanwege allerlei acties van Microsoft achter in omzet.

Windows-divisie krijgt klappen

“Terwijl de zakelijke omzet blijft groeien is de vertraging in de computermarkt oorzaak van de daling in operationele winst", zegt financieel directeur Peter Klein. De divisie die verantwoordelijk is voor de Windows-verkopen meldt een omzet van 3,24 miljard, een daling van maar liefst 33 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat komt vooral door de impact van de Windows Upgrade Offer, een goedkope mogelijkheid om het huidige besturingssysteem dadelijk te upgraden naar de volgende versie. Ook is Windows 8 al naar de computerfabrikanten gestuurd voor installatie, zonder dat daar al inkomsten tegenover staan.