Dat de goedkopere Windows-notebooks de Chromebooks hebben weggeblazen, hebben we vorige week al gemeld. Vooral in Europa heeft de Chromebook geen kans gehad om voet aan de grond te krijgen. Microsoft blijkt zijn aanval op de Chromebooks veel te zwaar te hebben ingezet. Van Google was meer tegengas verwacht.

Microsoft gaat nu zijn strategie weer omgooien, meldt The Register. Voortaan mogen de goedkopere Windows-licenties alleen worden gebruikt voor notebooks die 14'1 inch beeldschermen hebben, of nog minder. Tot nu toe zijn de licenties in 80 procent van de gevallen juist voor Windows-machines met Bing gebruikt die een beeldschermdiagonaal hebben van 15'6 inch. Daar wil Microsoft dus van af, ondanks dat die notebooks alleen al het aantal verkochte Chromebooks ver oversteeg in het Verenigd Koninkrijk.

Markt zit nu vol met goedkoper Windows-machines

Maar vanwege de goedkope Windows-licenties hebben leveranciers als HP en Lenovo de markt overspoeld met notebooks. Dat heeft geleid tot een enorme stapel goedkopere notebooks in de magazijnen van de leveranciers en de winkels. Dat leidt weer tot prijserosie en tevens heeft Microsoft weinig ruimte om snel tot meer licentie-inkomsten te komen.

Microsoft weigerde The Register commentaar. Webwereld heeft Microsoft eveneens om commentaar gevraagd en als antwoord gekregen dat het bedrijf "niet ingaat op vragen over de pricing voor OEM-partners".