De steun van Microsoft aan Dell is bedoeld om die pc- en servermaker meer perspectief te geven voor de langere termijn. Ceo Michael Dell spreekt letterlijk van de lange termijn in zijn interne memo waarin hij zijn werknemers uitlegt waarom het bedrijf de aandelenbeurs verlaat. Dat doet het bedrijf onder leiding en met kapitaal van zijn oprichter, naast investeringsmaatschappij Silver Lake Partner én Microsoft.

Directe inmenging

Die Windows-maker mengt zich hiermee direct in het wel en wee van een computerleverancier. Eén van de vele pc- en serverpartners die Microsoft heeft. Dell is wel de op twee na grootste oem (original equipment manufacturer) ter wereld, die nu dus een privé-bedrijf wordt.

De steun van Microsoft bedraagt slechts 2 miljard dollar, wat bescheiden is op het totaalbedrag van 24,4 miljard dollar. Toch zorgt dat voor een verschuiving in het computerecosysteem, stelt analist Michael Cherry van marktvorser Directions on Microsoft. "Dit versterkt de relatie tussen Microsoft en Dell", zegt hij tegen Webwerelds Amerikaanse zusteriste Computerworld.com.

Meer gelijk dan anderen

"Als jij en ik oem's zijn, zouden we denken dat we op een redelijk gelijk speelveld opereren." Maar dat is tegenwoordig niet meer zo, stelt Cherry. Ten eerste verrastte Microsoft zijn partners door ineens zelf ook oem te worden, met zijn in het diepste geheim ontwikkelde twee modellen Surface-tablets.

Het is volgens de analist dan niet meer dan menselijk voor oem's om te denken dat de markt bestaat uit zijzelf, hun computerconcurrenten en daar vóór dan het Surface-team van Microsoft. Nu zit daar tussenin ineens Dell, een pc-partner in de problemen die ineens meer gelijk is dan de anderen. Met dáárvoor dan nog altijd het Surface-team.

'Betere partners'

De uitwerking van de Dell-deal moet nog duidelijk worden, aldus Cherry die er niet aan twijfelt dat er hoe dan ook een impact is op het ecosysteem van de computermarkt. Analist Michael Silver van onderzoeksbureau Gartner nuanceert dat het nog meevalt doordat Microsoft een lening verstrekt en niet direct een belang in Dell neemt. De oem's zijn volgens hem gunstiger gestemd over deze constructie dan over het alternatief van een Microsoft-aandeel in Dell.

Deze deal is volgens Michael Dell "een spannend nieuw hoofdstuk", waarbij het bedrijf onmiddellijk waarde kan leveren aan aandeelhouders, die nu worden uitgekocht. Tegelijkertijd kan Dell hiermee zijn strategie voor groei op de lange termijn uitvoeren. Het bedrijf is bezig zijn grootzakelijke aanbod uit te breiden, van servers tot oplossingen en diensten.

Softwarestrategie

"Dells transformatie is al flink onderweg, maar ik erken dat het nog altijd meer tijd, investering en geduld nodig heeft. Ik meen dat we beter af zijn met partners die lange termijn-steun geven om Dell te helpen te innoveren en de transformatiestrategie te versnellen", schrijft Dell in de memo die is uitgelekt via The Wall Street Journal.

Eén van die partners is dus softwareleverancier Microsoft, die naast Windows ook applicaties als Office en serversoftware als Exchange en Sharepoint biedt. Volgens anonieme betrokkenen bij de onderhandelingen over Microsofts miljardenlening aan Dell zijn er concrete eisen gesteld over meer toewijding aan het Windows-platform. Hiermee kan Microsoft zich beter verdedigen tegen de opmars van Linux op enerzijds mobiel vlak (Android) en anderzijds op de servermarkt.