Microsoft presenteerde de nieuwe serversoftware gisteren tijdens de conferentie ‘High Performance on Wall Street’ in New York. Windows HPC Server 2008 moet van ‘high-performance computing’ een algemeen geaccepteerd concept maken, zo vertelde vice-president Bill Laing van Microsofts Windows Server en Solutions Division. “Bedrijven hebben een HPC-oplossing nodig die snel is uit te rollen, integreert in een heterogene omgeving en schaalbaar is vanaf werkstation tot cluster.”

De opvolger van de Windows Compute Cluster Server 2003 bevat onder andere nieuwe beheer- en diagnosefunctionaliteit en integreert met desktopapplicaties zoals Excel en met de Office SharePoint Server. Microsoft biedt hiervoor een nieuwe Service-Oriented Architecture aan.

Nieuw is de NetworkDirect RDMA, een interface om van afstand directe toegang te krijgen tot geheugen. Het ondersteunt standaarden zoals de High Performance Computing Basic Profile (HPCBP) van het Open Grid Forum. Ook zijn de tools van System Center en SQL Server Reporting Services met HPC Server 2008 geïntegreerd.

Aan Windows HPC Server 2008 hangt een prijskaartje van 475 dollar per node. De software is schaalbaar tot maximaal tweeduizend servernodes, waarbij iedere node is uit te rusten met maximaal vier processors.

Bron: Techworld