Windows Vista kan normaliter geen applicaties draaien die bedoeld zijn voor oudere versies van het besturingssysteem. Het programma Micorsoft's Enterprise Desktop Virtualization (MED-V), stelt gebruikers in staat om oudere programma's te starten met het nieuwere Vista. Door het programma, dat nu nog in bèta is, kunnen gebruikers plotseling een applicatie die oorspronkelijk voor Windows 2000 gemaakt was nu wel gebruiken met Vista.

"Onze doelstelling was om een oplossing te bieden voor it-teams die problemen ondervonden met het doorschuiven van de applicaties na het upgraden naar Vista," aldus Ran Oelgiesser, productmanager van MED-V productieteam op een Microsoftblog. "Met MED-V kan je gemakkelijk virtuele Windows XP of 2000 omgevingen creëren zodat oude applicaties kunnen draaien op de Windows Vista desktop van gebruikers."

Virtualisatie

Microsoft wil flink investeren in virtualisatie. Begin vorig jaar nam de softwaregigant een bedrijf over dat grafische technologie ontwikkelt. Daarnaast verstevigde Microsoft de banden met Citrix. Ook werd in mei 2008 een verbeterde versie van de Hyper-V uitgebracht voor Windows Server 2008. Door zich meer op virtualisatie te storten, hoopt Microsoft de strijd aan te kunnen gaan met VMware op de virtualisatiemarkt.

De definitieve versie van het programma staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar, als onderdeel van het Microsoft Desktop Optimization Pack. Windowsgebruikers kunnen de bèta bemachtigen door zich in te schrijven op de Microsoft Connect site.