Microsoft heeft in 2018 een aantal geweldige dingen voor elkaar gekregen, maar helaas ook het een en ander fout gedaan. Wij zetten vandaag de topprestaties op een rijtje samen met alle floppers.

Top: Microsoft's conference room of the future

Iedereen houdt van een killer tech demo, en Microsoft liet op de Build conferentie een fantastische demo zien: een conferentiezaal van de toekomst waar Cortana zowel kon horen als zien en gebruikers kon identificeren terwijl ze binnenliepen. De demo toonde niet alleen de AI-technologieën van Microsoft, maar ook de transcriptie- en vertaalmogelijkheden en de kracht van de clouddiensten. Microsoft's visie komt misschien nooit uit, maar laten we hopen dat dit wel gebeurt. Dit is precies het soort toekomstgericht denken dat we graag zien.


Flop: Windows 10 S

In maart ging Joe Belfiore van Microsoft verder met de bewering dat Microsoft "verwacht dat de meerderheid van de klanten in 2019 van Windows 10 in de S-modus zal genieten". Dat kan nog steeds gebeuren, maar nu lijkt het alsof Microsoft schromelijk overdrijft.

Om eerlijk te zijn, Windows 10 S heeft twee verlossende eigenschappen: Één, laat het aantoonbaar het langere batterijleven van laptops met een Qualcomm ARM-processor zien; en twee, dwingt het het 't gebruik van Microsoft Edge, dat definitief in een fatsoenlijke browser is geëvolueerd.

Er is alleen een probleem. Het aantal mensen met een Qualcomm-systeem dat ook nog eens Edge gebruikt is zeer klein. Alle anderen zien het als een "truc" van Microsoft om hen een vergrendeld besturingssysteem op te dringen.

Top/flop: Microsoft's relatie met consumenten

Is Microsoft nog steeds een consumentenbedrijf? De beslissing van het bedrijf om samen te werken met Movies Anywhere, plannen om Game Pass uit te breiden naar pc games en verschillende mooie initiatieven binnen de Xbox console divisie (het kopen van grote studio's, de Xbox adaptive controller en de Game Pass) zegt dat het bedrijf dat zeker wel is.

De dood van Windows phones, Groove Music en (wellicht) Cortana zegt van niet, We zouden willen dat er in het hele bedrijf een voorvechter van de consument was, zodat mensen die Windows gebruiken er zeker van kunnen zijn dat ze een PC-centrische gameshop hebben als aanvulling op de Xbox-marktplace. Niemand weet van jaar tot jaar wat het standpunt van Microsoft zal zijn, wat onzekerheid zaait (Kan je je games for Windows live nog herinneren?)


Top: De Xbox Adaptive controller

Er is één consumentengebied waar Microsoft consequent heeft geleverd. Jaar in, jaar uit, Microsoft is kampioen van degenen die haar producten niet op een gewone manier gebruiken en ontwerpt buitengewone middelen om deze mensen toegang te geven. De PC beschikt over technologieën van eyetracking tot de Narrator van Windows. Maar Xbox heeft iets gelijkaardigs gemist-totdat het bedrijf met de Xbox Adaptive Controller kwam.

Met twee grote touchpads die het gamen gemakkelijker maken voor mensen met beperkte mobiliteit, beschikt het controller ook over verschillende ingangen om de game-ervaring aan te passen aan specifieke behoeften. De Adaptive Controller is een voorbeeldig product, en verdient lof.

Top: Windows 10 DirectX ray tracing

Microsoft heeft samen met de RTX-hardware van Nvidia een nieuwe versie van DirectX onthuld die het mogelijk maakt om fotonen te modelleren terwijl ze door de lucht vliegen. Het is in wezen waarachtig fotorealisme: duur, vereist een hoop rekenkracht, maar wat een beelden. PC-graphics zijn dit jaar voorgoed veranderd en Microsoft heeft de verschuiving mogelijk gemaakt.


Flop: Windows 10 April en October 2018 Updates

Deze twee grote feature updates maakten maar weinig indruk. Timeline en Near sharing waren de twee grootste features en kregen maar weinig liefde van gebruikers (al zijn wij wel fan van de notificatie-blokkerende Focus Assist-feature).

Wat de Windows 10 October 2018 Update betreft... hoe minder woorden wij daar vuil aan maken hoe beter. Het is een stap terug van de April 2018 update. Cloud Clipboard en de Your Phone-app waren de grootste feature-uitbreidingen, maar de update zal vooral bekend staan als "die ene update die werd teruggedraaid omdat deze data verwijderde". Het uitrollen van deze update werd in november hervat, al zijn er nog steeds gebruikers die deze niet krijgen of kunnen installeren. Gelukkig was er ook een lichtpuntje: Edge is eindelijk een fatsoenlijke browser geworden.

Top/Flop: De "dood" en switch van Edge

En dan is Edge eindelijk goed genoeg, draait Microsoft het de nek om. Microsoft heeft besloten de engine van de webbrowser aan de wilgen te hangen en te gaan voor Chromium. Zullen gebruikers dan wel voor deze browser gaan? We betwijfelen het. Het is een vreemde switch en laat zien dat het bedrijf zich gewonnen geeft aan Google.


Top: Office 2019 en de bijbehorende abonnementen

Top voor Microsoft, misschien niet zo top voor jou. Toen de standalone Office 2019 dit jaar debuteerde, kon je gewoon het gebrek aan enthousiasme van Microsoft voelen. Zoals we al in 2017 opmerkten, wil Microsoft niet dat je Office 2019 koopt. In plaats daarvan wil het bedrijf dat je betaalt en betaalt en betaalt voor Office 365, in de vorm van een abonnement dat elk jaar wordt verlengd.

Office 2019 blijft een statisch pakket, terwijl Office 365 elke maand functies blijft toevoegen. In de verdediging van Microsoft is dat een perfect geldig model, en het bedrijf benadrukt de nieuwe functies die het voortdurend toevoegt. Maar je voelt je ook een beetje gebruikt door Office-as-a-service.

Flop: Cortana raakt in de vergetelheid

Kan je je het nog herinneren? Twee jaar geleden waren we nog verbaasd dat Google Assistant meer was dan alleen een serie notificaties, tegenwoordig strijden Amazon's Alexa en de Google Assistant om dominantie terwijl Cortana relatief statistisch is gebleven (en Siri slechts een bijzaak).

Hoe zit het met Cortana? Naast de Harman/Kardon Invoke smart speaker (die alweer werd gedumpt in Amerika op Black Friday) en een thermostaat van Johnson Controls, heeft Cortana nooit echt een plekje weten te veroveren in het gemiddelde huis of de gemiddelde auto.

Komt het nog goed met Microsoft's slimme assistent? Dat is een beetje een mysterie, niet helemaal dood, maar er gebeurt ook echt niet veel mee. Het helpt ook niet echt dat Cortana-baas, Javier Soltero (die erg positief was over de assistent) Microsoft heeft verlaten.

Amerikanen kunnen Cortana nog steeds gebruiken via de zoekbalk in de Windows 10 taakbalk, maar het lijkt meer een herinneringen-engine dan een echte assistent.

Top: Bescherming tegen Ransomware op OneDrive

Je herinnert je deze aankondiging waarschijnlijk niet meer, maar in april kondigde Microsoft aan dat OneDrive en Outlook.com gratis beschermd zouden worden tegen ransomware.

Microsoft's bescherming stelt je in staat om je bestanden terug te rollen naar een pre-ransomware staat, zodat ten minste de meeste van je documenten te herstellen zijn. Net als bij verzekeringen is het een functie waarvan je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken, maar het is een troost om te weten dat het er is.


Top: OneNote-app versus OneNote 2016

Een van de raadselachtigere stappen van Microsoft in 2018 was de beslissing om de ontwikkeling van OneNote 2016 stop te zetten en in plaats daarvan over te stappen op de eenvoudigere OneNote app binnen Windows.

Het strippen van functies van Office wordt door sommigen misschien gezien als het afzwakken van een belangrijke app, maar er is zeker een argument dat Office-apps te complex zijn geworden, en de eenvoudigere ingebouwde Windows alternatieven (Mail, Calendar, OneNote) zijn geschikt voor de meerderheid van de gebruikers. OneNote lijkt op een intelligente manier functies te mixen die zakelijke en particuliere gebruikers willen. Bovendien zijn kinderen dol op de kleurrijke ink-functie.

Flop: Herinner je je Windows ML nog?

Waarschijnlijk niet. Microsoft beloofde dat deze taal AI voor machine learning aan Windows zou toevoegen, waardoor app-ontwikkelaars kunnen profiteren van de GPU-hardware van de pc om slimmere apps te leveren.

Windows ML werd in maart aangekondigd. Het is nu december en we zijn ons er niet van bewust dat er grote inspanningen zijn gedaan om deze feature toe te voegen en uit te breiden.


Top: Gebruikers houden van Microsoft Teams

Wij hadden gedacht dat de gemiddelde gebruiker Slack zou prefereren over Teams, maar uit een enquête van Spiceworks blijkt dat 21 procent van alle onderzochte bedrijven liever Teams gebruikt dan Slack. De adoptie van Teams ging sneller dan gedacht en dat komt waarschijnlijk door de gratis versie die Microsoft afgelopen zomer heeft uitgebracht. Het zoeken en toevoegen van animated GIFs is beter dan die van Slack.

Flop: Mixed reality

En hier hadden we dan juist wel weer een goed gevoel over. Behalve dan dat de eerste helmen die uitkwamen stiekem geen mixed-reality helmen waren, maar gewoon VR-headsets. PC-fabrikanten bouwden plichtsgetrouw eigen hardware, maar Microsoft kon niet echt een uniforme VR-omgeving of games leveren (die toch al grotendeels waren opgesloten in Valve's Steam store).

Onze Windows Mixed Reality review werd om deze reden uitgesteld, en tegen de tijd dat alle puzzelstukjes op hun plaats vielen, waren consumenten en de pers al bezig met iets anders.


Top: Surface Studio 2 en Surface Hub 2

Ok, deze apparaten verkochten misschien niet zo goed, maar dat komt niet omdat het slechte producten waren. Je moest er wat voor neertellen en de Surface Hub 2 is vooral een systeem (of systemen, je kan er meerdere aan elkaar knopen) voor in vergaderzalen.

De Surface Hub 2 verwijst ook naar iets nieuws voor Windows. Aangezien de Surface Hub 2S en 2X na verloop van tijd op de markt komen, kunnen ze van de ene naar de andere worden bijgewerkt via een processorcartridge die een nieuwe versie van Windows kan bevatten.

Twijfelgeval: Surface Laptop 2

Microsoft koos voor een conservatieve aanpak met de Surface Laptop 2, waardoor vrijwel alles onveranderd bleef, behalve de 8th generation Core chip en een nieuwe zwarte kleur die onverklaarbaar is gekoppeld aan een prijsverhoging van ongeveer 200 euro. We hielden van de Surface Laptop, maar de opvolger deed ons niet zoveel, vooral als je kijkt naar concurrerende notebooks zoals de nieuwe Dell XPS 13 notebook (eind 2017). De Surface Laptop 2 is een goede notebook, maar niet de beste.


Top: Surface Pro 6

Terwijl de Surface Laptop wordt omringd door concurrenten, bestaan er veel minder Windows tabletten om te concurreren met de Surface Pro 6. En dat is goed nieuws voor Microsoft, die de Surface Pro 6 uitrustte met een 8e generatie Core chip, maar de meeste andere zaken onveranderd liet. We hebben andere tablets gevonden die we leuk vonden, maar het valt niet te ontkennen dat de Surface Pro lijn succesvol is geweest, en ziet er naar uit dat de Surface Pro 6 die trend zal voortzetten. Microsoft blijft echter wel erg conservatief.

Flop: Microsoft's Bug testers

Je zou verwachten dat dit een "top" zou zijn aangezien Microsoft afgelopen jaar meer consumentenvertrouwen kreeg dan de jaren ervoor, maar helaas, dat is in onze ogen niet voldoende. Het is de afgelopen jaren toch te vaak fout gegaan. Van warmte- en accuproblemen met verschillende Surface Pro-modellen tot de Surface Precision muis die gebruikers irriteert met een gele knipperende led en niet meer reageert.

Ook op softwaregebied heeft het bedrijf behoorlijk wat steken laten vallen met als grootste misser het Windows 10 October 2018 Update-debacle. We weten het, geen enkel apparaat is immuun voor problemen en geen enkel besturingssysteem is bugvrij, maar Kom op Microsoft, test je producten en test ze daarna nog een keer.