Huawei maakte in 2013 flink meer winst dan het jaar ervoor. Bij een omzetstijging van 8,5 procent naar omgerekend 28 miljard euro, verdiende het bedrijf 2,5 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die het niet-beursgenoteerde bedrijf maandag vrijgeeft. Het gros (19,5 miljard) van de omzet komt uit netwerkverdiensten, terwijl een kleine 7 miljard euro aan consumentenproducten zoals smartphones en tablet is omgezet.

Ondertussen lagen de securitypraktijken van de Chinese netwerkleverancier Huawei nog nooit zo onder een vergrootglas als de afgelopen twee jaar. Huawei wordt door veel landen gezien als een serieuze bedreiging: apparatuur zou vol zitten met backdoors voor cyberspionage en bedrijfsgeheimen over netwerkarchitectuur van klanten zouden gedeeld worden met de Chinese overheid.

In Nederland werken bijna alle grote telecompartijen met Huawei, in elk geval de drie grote mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobile.

'Geen capaciteit om te spioneren'

Eric Xu, een van de CEO's van Huawei, ontkracht nogmaals deze beschuldigingen. "Niemand heeft ooit gezegd dat Huawei genoeg capaciteit heeft om het Amerikaanse netwerk te bespioneren. Bij een zakelijke organisatie zou niemand zo dom zijn om zoiets te doen", aldus de topman tegenover Reuters.

Ook het nieuws eerder deze maand dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA toegang had tot gevoelige bedrijfsdata en de communicatie van het management van het Chinese bedrijf doet hij van de hand. Xu : "Als de berichtgeving van the New York Times klopt, denk ik dat wij dit al lang gezien hadden. Maar Huawei is kalm gebleven en heeft business as usual bedreven."