Miljardair en grootaandeelhouder Carl Icahn geeft het bestuur van softwaremaker BEA nog een maand de tijd om zichzelf in de etalage te zetten. Dat meldt de New York Times.

Icahn, een activistische belegger die dertien procent van de aandelen BEA bezit, is ontstemd dat de overname van BEA door Oracle is afgeketst. De afgelopen weken ontspon zich een steeds vijandiger overnamestrijd tussen de twee zakelijke softwareconcerns. Oracle boodt op 12 oktober 6,7 miljard dollar (17 dollar per aandeel) voor BEA. Maar dat hield haar poot stijf en verlangde minstens 8,2 miljard dollar.

Oracle weigerde pertinent een hoger bod uit te brengen en afgelopen zondag verliep dan ook de deadline. Oracle heeft haar bod niet verlengd of verhoogd en laat zelfs weten dat 'aandeelhouders van BEA er niet van uit hoeven te gaan dat het bedrijf zijn bod van 17 dollar per aandeel in de toekomst opnieuw zal uitbrengen'.

Icahn eist nu, na de voorlopig mislukte avances van Oracle, drastischer maatregels. Het bestuur van BEA moet voor 30 november 2007 een aandeelhoudersvergadering beleggen zodat beleggers kunnen stemmen over hoe en voor hoeveel BEA zichzelf in de verkoop moet zetten.

Tot die tijd mag het management van BEA ook geen kunstgrepen uitvoeren om overname te dwarsbomen, zoals de uitgifte van aandelen, verkoop van eigendommen en acquisities, zo dreigt Icahn.