De nieuwe topman van het Finse bedrijf heeft dat verteld tijdens een presentatie in Barcelona bij de start van Mobile World Congress zondagavond. Nokia onthulde vrijdag dat het overstapt op Windows Phone 7 voor zijn smartphones.

De raad van bestuur van Nokia heeft die beslissing pas donderdagavond genomen, aldus Elop. Volgens hem wordt de smartphonestrijd nu een 'race met drie paarden'. Naast iOS en Android staat nu Windows Phone 7. "Wij zorgen nu voor het omslagpunt voor Windows Phone."

Microsoft betaalt

Microsoft heeft volgens Elop een groot bedrag betaald voor de deal met Nokia. Met de hele samenwerking is volgens hem een bedrag van "miljarden, niet miljoenen" gemoeid. Nokia betaalt Microsoft op zijn beurt licentiegeld voor het gebruik van de software, aldus Elop.

"Maar tegelijkertijd kunnen we door Windows Phone 7 te gebruiken onze eigen kosten beperken." Dat betreft dan de kosten voor ontwikkeling en onderhoud van eigen smartphonebesturingssystemen zoals Symbian en MeeGo. Eerstgenoemde lijkt nu uitgefaseerd te worden, terwijl de tweede volgens uitlatingen van Elop nu een leerproject is en dus niet een serieus platform met toekomstperspectief.

Microsoft draagt bij aan de samenwerking door op Nokia te vertrouwen wat betreft op locatiediensten via Ovi Maps. "We krijgen ook een nieuwe bron van inkomsten via advertenties", aldus Elop. De Nokia-diensten onder Windows Phone zijn ook beschikbaar voor andere fabrikanten, zegt hij.

Alleen plaatjes prototype

Vanwege de korte tijd tussen de beslissing en de aanvang van het Mobile World Congress kan Nokia op de grote telecombeurs nu nog geen Windows Phone-toestellen showen. Het bedrijf weet ook nog niet wanneer zijn eerste toestel met het Microsoft-besturingssysteem uitkomt. Ceo Elop wilde in Barcelona geen introductietermijn noemen. "Als we een datum bekendmaken, wil ik er ook zeker van zijn dat we die datum halen."

Nokia toonde wel kort een afbeelding van een prototype op het scherm. Volgens Nokia-manager Jo Harlow was het bedrijf al eerder begonnen met het ontwikkelen van prototype-toestellen voor Windows Phone 7.

Boos personeel

Een flink deel van Nokia's personeel is tegen de Microsoft-deal. Uit protest wandelden duizenden Nokia-medewerkers vrijdag de Finse kantoren uit. Maar volgens Elop is die actie van het personeel slechts te zien als "het begin van hun emotionele reis" in het begrijpen van de overstap naar Windows Phone 7.

Volgens de nieuwe ceo is Nokia druk bezig om de medewerkers de stap uit te leggen. Hij erkent dat er veel ontslagen zullen vallen. "Maar vooral onder onze verkoopmedewerkers is er ook veel enthousiasme, zeker in markten als de Verenigde Staten. Zij zien dit als een manier om in de markt weer terug te komen. Maar de mensen in onze productie- en ontwikkelafdelingen hebben er momenteel veel moeite mee. Er is zowel pijn als enthousiasme binnen het bedrijf", aldus Elop.

Aandelen Elop

Elop, voorheen hoofd van Microsofts Office-divisie, ontkent een van de grootste aandeelhouders van Microsoft te zijn. "Zoveel geld heb ik niet. Toen ik van Microsoft naar Nokia overstapte, was het om juridische redenen verboden mijn aandelen te verkopen. Toen die termijn afliep, ben ik begonnen met het verkopen van aandelen. Toen onze onderhandelingen met Microsoft startten, moest ik daar weer mee stoppen. De wetten zijn helder. Zodra de juridische beperkingen weer zijn opgeheven, zal ik weer Microsoft-aandelen verkopen." Elop heeft nu ook Nokia-aandelen, maar maakt pas later details hierover bekend.

Ook ontkent Elop een "Trojaans paard voor Microsoft" te zijn, zoals iemand in de zaal in Barcelona hem toeriep. "De hele raad van bestuur is bij de beslissing betrokken geweest."

Ecosysteem

Nokia wil niet uiteindelijk de enige leverancier van Windows Phone-toestellen worden. "We willen een ecosysteem met meerdere concurrenten." Elop noemt "het verslaan van Android" op dit moment "de hoogste prioriteit". Dat open source-besturingssysteem van Google groeit snel, terwijl Microsofts platform erg klein is. "Dat we binnen het Windows Phone-ecosysteem ook concurrentie hebben, is terecht."