Zeker 15 procent van de servers doet helemaal niets nuttigs. Dat heeft 72 procent van de serverbeheerders toegegeven tegenover Kelton Research. 83 procent zegt daarbovenop dat ze niet voldoende kijk hebben op hoe de servercapaciteit wordt benut. 72 procent zegt te vertrouwen op CPU utilisatie als maat. Het probleem met dat laatste is dat de server druk bezig kan zijn met antivirus-scans, indexeren, defragmenteren of andere huishoudelijke taken, maar dat heeft voor het bedrijf geen enkele toegevoegde waarde.

De kosten van de ongebruikte servers worden geschat op 16,5 miljard euro per jaar. Daar zit de hardware, het onderhoud, de stroom en de koeling al bij inbegrepen. Veel van die servers worden 24 uur per dag en 7 dagen in de week overeind gehouden, beheerd en geüpgrade, terwijl ze niet dagelijks worden gebruikt. De meeste serverbeheerders bleken ook niet actief op zoek te zijn naar zulke servers. De meesten wachten gewoon tot er iets mis gaat. Anderen hebben door de werkdruk helemaal geen tijd om de efficiëntie van hun serverpark te verhogen.

Het onderzoek is natuurlijk uitgevoerd in opdracht van een bedrijf dat juist tegelijk met dit rapport nieuwe software heeft uitgebracht dat het servergebruik monitort. Misschien dat het onderzoek daarom ietwat in perspectief moet worden geplaatst. Maar al zouden de cijfers lager liggen, dan is het nog steeds een mooie gelegenheid om zelf eens kritisch naar je serverpark te kijken.

Bron: Techworld