Onder de zes leveranciers behoren Samsung en LG Display. De andere vier zijn minder bekend: Chimei Innolux, HannStar, Chunghwa Picture Tubes en AU Optronics, allemaal uit Taiwan. Zij produceren over het algemeen schermen voor A-merkleveranciers. Overigens is Samsung immuniteit verleend door de Commissie, omdat het bedrijf de eerste was die openheid heeft gegeven over het kartel.

Volgens de Commissie is bewezen dat de zes van oktober 2001 tot en met februari 2006 een kartel hebben gevormd. Zij hebben in die periode afgesproken een bandbreedte in prijzen te hanteren, waarbij er een vaste minimumprijs werd vastgesteld. Ze hielden elkaar op de hoogte van productieplanning, de in te zetten fabriekscapaciteit, prijzen en andere commerciële voorwaarden.

The Crystal Meetings

De zes hielden maandelijks een bijeenkomst en troffen elkaar daarnaast ook in wisselende samenstellingen. In totaal troffen ze elkaar meer dan zestig keer in hotels op Taiwan in wat ze noemden ‘the Crystal meetings’, zegt de Europese Commissie.

De zaak speelt al jaren en is in eerste instantie aan het rollen gebracht door de Amerikaanse antitrustautoriteiten. Andere landen, als Japan en Zuid-Korea, en economische entiteiten, als de EU, volgden. Niet alleen producenten van lcd-schermen werden aangeklaagd, ook die van de oude buizenmonitoren, de crt-schermen, werden onderzocht. In beide gevallen raakte ook Philips betrokken.

Overigens is de Amerikaanse autoriteit dit jaar opnieuw een zaak gestart tegen de lcd-producenten, nu omdat ze onder meer overheidsdiensten te veel hebben laten betalen voor lcd-schermen.

Samsung ontloopt megaboete

Samsung hoeft dus niets te betalen. De grootste boete is voor Chimei (300 miljoen euro), gevolgd door LG Display met 215 miljoen en AU Optronics met 116 miljoen euro. LG kreeg 50 procent korting en ten dele immuniteit voor 2006, wegens bereidwillige samenwerking met de Commissie. Anders was de boete 430 miljoen euro geweest. AU Optronics kreeg 20 procent korting. De overige twee, HannStar en Chunghwa, kregen respectievelijk 8 en 9 miljoen euro boete.