Acer meldt dat het in het afgelopen half jaar zijn geplande productie aan smartphones niet heeft gehaald door die tekorten. In totaal wilde het bedrijf twee miljoen smartphones produceren in 2010, maar heeft dat niet gehaald. Hoeveel minder de fabrieken uit is komen rollen, heeft het niet bekend gemaakt. Voor dit jaar is de planning om vijf tot zes miljoen stuks te produceren.

Volgens de Taiwanese techwebsite DigiTimes speelt het tekort aan componenten vrijwel alle A-merken parten. HP zou zijn productieprognoses voor notebooks over deze maand naar beneden hebben moeten bijstellen. DigiTimes schat op basis van informatie uit bronnen in de Taiwanese industrie dat er meer dan 10 procent van de bedoelde productie niet wordt gehaald.

Vechten om CMOS-sensoren

De tekorten doen zich voor in de aanvoer van beeldschermen, CMOS-sensoren en processoren. Dat komt vooral doordat de makers van smartphones en tablets ook vragen naar CMOS-sensoren. Die vraag is geëxplodeerd doordat elke fabrikant sinds een half jaar mee wil doen in die lucratieve markten. Daarnaast heeft Intel de levering van processoren gebaseerd op de mainstream Huron River afgeknepen, zegt DigiTimes, om de i3-370-processoren te pushen bij de notebookmakers.

Samsung is een van de leveranciers die zijn verwachte productie wel steeds haalt, doordat het bedrijf de componenten als 3D-beeldschermen, notebookschermen en CMOS-sensoren zelf produceert. Voor dit jaar heeft het bedrijf zijn productieprognoses voor notebooks met 60 procent opgeschroefd. Samen met Apple zet Samsung grote druk op de mondiale top vijf in de computerindustrie.