Dat maakt het ministerie bekend op zijn website. Aanleiding is de uitkomst van een onderzoek door Tebodin, dat stelt dat de ict jaarlijks sterk meer elektriciteit verbruikt. De consultancy heeft becijferd dat het verbruik in kantooromgevingen niet hard zal stijgen (van 1,2 TWh nu naar 1,3 TWh in 2020), maar dat de infrastructuur en huiselijke kring nog lang niet aan hun groeiplafond zitten. Op de huidige tred zal het verbruik op ict-gebied op die fronten meer dan verdubbelen ten opzichte van 2006.

De reden dat het verbruik van kantoren niet sterk groeit zit hem in de snelle adoptie van ict in die omgevingen. "Op dit moment zijn alle werkplekken voorzien van apparatuur en zijn vrijwel alle denkbare processen geautomatiseerd," schrijven de onderzoekers. "De verwachting is niet dat er meer apparatuur zal komen en de verwachting is ook niet dat gebruikstijden toe gaan nemen." De groei van kantoorruimte zorgt er wel voor dat het verbruik toeneemt, maar dit wordt iets ondervangen doordat apparaten zuiniger en multifunctioneel worden.

De infrastructuur daarentegen zal wel sterk verder stijgen. Ict-infrastructuur zal, zo berekende Tebodin, stijgen van 1,5 TWh nu naar 3,6 TWh in 2020, "Deze toename wordt hoofdzakelijk bepaald door de groei van het elektriciteitsverbruik van de datacenters," aldus de onderzoekers.

Het consultancy heeft niet onderzocht in hoeverre software bijdraagt aan het verbruik en de uitstoot. Wel stellen de onderzoekers vast dat op, vast dat er binnen datacentra flinke winst valt te behalen op de effici├źntie. "De gemiddelde belasting (processorgebruik of opslagcapaciteit) van ICT-apparatuur in een datacenter ligt tussen de 5 en 15 procent van de maximale belastbaarheid, wat betekent dat de overgrote meerderheid niet wordt gebruikt," staat in het rapport. Bron: Techworld