NetApplications zegt bijvoorbeeld dat het Mac-aandeel dit jaar voorbij de tien procent is gegaan. Dat kan ook komen door de voortvarendere manier waarop het bedrijf bots aanpakt, die meestal het Windows-platform hanteren, waardoor macOS opeens 2,8 procentpunten omhoog schoot. Maar ook andere marktvorsers melden een doorlopende groei van Mac-gebruikers.

Mijlpaal

Volgens StatCounter bijvoorbeeld, kwam macOS afgelopen maand op 12,4 procent van het wereldwijde verkeer uit. Het Ierse bedrijf zet het marktaandeel van Mac overigens al heel lang op meer dan tien procent. Vorig jaar om dezelfde tijd, toen NetApplications het aandeel rond de 6 á 7 procent zette, ging het volgens StatCounter al om 11,7 procent.

Lees ook: Weet je wie Edge wél gebruiken? Bots!

Twee jaar geleden zat StatCounter ook nog onder de tien procent met OS X. Hoe het ook zij, alle marktvorsers laten een verdere groei zien en het staat nu buiten kijf dat een op de tien computers een Mac is. Dat Mac na 34 jaar deze mijlpaal zeker heeft bereikt is een opvallend punt in de strijd van Apple om Windows in te halen, zegt analist Bob O'Donnell van TECHnalysis Research.

Zelf apparaten kiezen

"Deels heeft de groei te maken met BYOD", zegt de analist, verwijzend naar de trend van privé-apparaten die bedrijfsmatig worden gebruikt. "De afgelopen jaren hebben bedrijven meer toegestaan dat werknemers hun eigen apparaten kiezen. Ik vermoed dat je het effect daarvan merkt in de huidige groei."

De analist haalt nog meerdere redenen aan voor de groei van Mac's in het pc-domein, inclusief de trend van cloudapps in plaats van applicaties die zijn geschreven voor een specifiek besturingssysteem, waardoor de afhankelijkheid van een OS daalt. De beweging naar cross-platform van de hele sector is samengegaan met BYOD en maakt zakelijke OS-fragmentatie mogelijk.

OS van ondergeschikt belang

"Het is makkelijker dan ooit om een niet-Windows-machine te gebruiken in een zakelijke IT-omgeving", aldus O'Donnell. Een andere reden gaat om zorgen over beveiliging. "Macs worden in de regel als veiliger gezien omdat er minder aanvallen op worden gericht", zegt de analist.

Lees ook: Zo integreer je Macs in je Windows-omgeving

Microsofts Windows was lange tijd niet alleen dominant, maar min of meer een vereiste voor de meeste bedrijven. Met de opkomst van mobiele applicaties en webapplicaties is het onderliggende OS van ondergeschikt belang geworden. Consumenten én bedrijven kijken nu serieuzer naar alternatieven als Mac, Linux of ChromeOS.

Bedrijven of consumenten?

Zakelijke klanten zijn de hoeksteen van de Windows-business, maar het is uit de cijfers niet helemaal duidelijk of het nu daadwerkelijk zakelijke gebruikers zijn die meer zijn overgestapt op macOS, of dat het gaat om thuisgebruikers die al in het ecosysteem van Apple zitten met bijvoorbeeld hun smartphone en van Windows overstappen op Mac.

Opvallend genoeg zien we niet dezelfde groei in de verkoop van Macs en er worden geen grote verkoopstijging gezien. Als je te maken hebt met platformoverstappers, zou dat een logisch gevolg zijn. Apple vertelde eerder dat in 2017 er 19 miljoen Macs werden verkocht en volgens Gartner is dat 7,2 procent van de wereldwijde pc-verkoop.

Mac-gebruikers actiever?

Dat is dus veel lager dan het daadwerkelijke gebruik. Dat betekent dat de groei van macOS blijkbaar erop wijst dat Mac-gebruikers langer hun hardware in bedrijf hebben dan de gemiddelde Windows-gebruiker. Of pc-gebruikers hebben hun Windows-machines simpelweg uitstaan en gebruiken ze niet actief meer, terwijl Mac-gebruikers de computer wel blijven opstarten.

Lees ook: Windows 10 aapt gefaalde MacOS-strategie na

In beide gevallen is de Mac, zelfs zonder grote groei in ruwe cijfers, een steeds groter wordende aanwezigheid in de totale groep. "Het is een beetje ironisch dat Mac deze mijlpaal bereikt, terwijl de Mac verder achter is gaan lopen op Windows dan ooit tevoren", merkt analist O'Donnell op. Hij noemt onder meer de bredere keuze aan form-factors en meer aansluitingsopties voor Windows-gebruikers. Volgens hem lopen Macs qua prestaties achter op diverse Windows-pc's.