Het apparaat is een webcam, projector en smartphone ineen en reageert op handgebaren. Een van de mogelijkheden is om van elk willekeurig oppervlak een virtueel touchscreen te maken. Hiervoor is zowel een webcam als een projector ingebouwd. De projector projecteert een scherm en de webcam registreert de bewegingen van de gebruiker op dat scherm, schrijft persbureau AFP.

“Je kan elk oppervlak, inclusief je handen als er niets anders beschikbaar is, gebruiken en de data benaderen”, zei onderzoeker Patty Maes van het MIT op de beroemde lezingenserie TED, waar het apparaat werd gepresenteerd. De gadget is gebaseerd op Wear Ur World van het Fluid Interfaces-lab van de MIT dat Maes leidt. Het concept doet sterk denken aan de virtuele interface die Tom Cruise met handgebaren bedient in de film Minority Report.

Slim scannen

Wie een cirkel op zijn pols tekent, krijgt automatisch de juiste tijd te zien. Een kader maken met vingers en het apparaat maakt prompt een foto. Het is tevens mogelijk om een numeriek toetsenbord te projecteren op een hand, waardoor een fysiek toetsenbord niet meer nodig is. Het apparaat kan artikelen in kranten herkennen en weet of producten in winkels bij de smaak van de eigenaar passen. Scan je vliegticket en het gadget checkt meteen op internet of je vlucht niet vertraagd is.

Het futuristische apparaatje moet rond de 300 dollar gaan kosten. Wanneer de eerste winkels het gaan verkopen is nog niet bekend. Maes heeft goede hoop dat dergelijke technologie over 10 jaar in het menselijk brein zal zijn geïmplanteerd.