Eigen on premise servers, het beheer uitbesteden door servers off premise plaatsen, of kiezen voor clouddiensten, het aantal mogelijkheden waar organisaties tegenwoordig uit kunnen kiezen is overweldigend. Zoals altijd is het niet zo dat één oplossing altijd en voor elke situatie de beste is. De ene keer is een eigen server een goede oplossing, een andere keer kan er prima voor een clouddienst worden gekozen. Kies je voor cloud, dan heb je ook nog eens de keuze om alle beheertaken uit handen te geven, of op bepaalde vlakken zelf de touwtjes in handen te houden. Vanwege deze enorme keuzevrijheid en omdat organisaties meestal verschillende soorten toepassingen nodig hebben, is het beter om per situatie te kijken wat de best passende oplossing is.

Eigen servers

Een eigen server is een goede keuze als je alles liever zoveel mogelijk in eigen hand houdt, als je speciale hardwarecomponenten of randapparatuur gebruikt, vanwege compliancy, wet- en regelgeving, maar ook als er veel maatwerk op toepassingen nodig is, of als je legacy en zelfontwikkelde applicaties gebruikt. Het kan ook zijn dat je bepaalde gevoelige informatie gewoon liever binnen de eigen muren houdt. Omdat je zelf het systeem configureert en zowel het besturingssysteem als de benodigde bedrijfsapplicaties installeert en onderhoudt, kun je elke omgeving volledig op maat inrichten. Het betekent wel dat je hier medewerkers met diepgaande IT-kennis voor nodig hebt. Omdat dit niet voor elke organisatie is weggelegd, kun je hier uiteraard ook externe hulp bij inschakelen, zodat je ook weer niet alle specialistische kennis zelf in huis hoeft te hebben.

Hoge beschikbaarheid is steeds vaker een eis, want downtime van bedrijfskritische applicaties kost klanten en schaadt de bedrijfsreputatie. Denk daarom goed na over de inrichting van de totale IT-infrastructuur. Het kan een oplossing zijn om de eigen servers bij een externe partij onder te brengen, omdat die dankzij schaalgrootte in staat is om hoge beschikbaarheid tegen een gunstige prijs aan te bieden. Bovendien hoef je dan niet alles zelf dubbel uit te voeren. Ook de fysieke toegang tot de apparatuur is dan meteen geregeld, omdat de beveiliging van datacenters hoog is.

Clouddiensten

Maak je als organisatie voornamelijk gebruik van standaardapplicaties en heb je maar weinig maatwerk nodig? Dan is het vaak niet meer nodig om daar zelf software voor te installeren en eigen servers aan te schaffen. Door gebruik te maken van publieke clouddiensten, kun je enorm snel met toepassingen aan de slag, zonder je druk te maken over welke hardware er nodig is en hoe het allemaal geïnstalleerd en geconfigureerd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan kantoortoepassingen, aan Exchange, of aan CRM of een financieel pakket. Bij een publieke clouddienst is de beschikbaarheid al voor je geregeld en worden essentiële updates en andere complexe beheertaken voor je gedaan. Zodoende ben je minder tijd en energie kwijt aan de IT-omgevingen. Ook komen van tijd tot tijd nieuwe functionaliteiten beschikbaar, zonder dat je zelf nieuwe versies hoeft te installeren.

Extra voordeel van de cloud, is dat medewerkers altijd en overal bij publieke clouddiensten kunnen via bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone, wat de productiviteit en het werkplezier ten goede komt. Clouddiensten zijn daarmee ideaal voor onder andere mobiele medewerkers en thuiswerkers. Ook is er geen verbinding met het eigen bedrijfsnetwerk meer nodig. De kosten zijn inzichtelijk, omdat je een vast bedrag per gebruiker of voor het daadwerkelijke gebruik moet betalen. Zijn er tijdelijk meer medewerkers, of heb je extra opslag- of rekencapaciteit nodig? Op- en afschalen kan eenvoudig, zonder dat je zelf extra hardware of softwarelicenties hoeft aan te schaffen. Over- of ondercapaciteit is daarmee definitief verleden tijd.

Private en hybride cloud

Er bestaan ook cloud-diensten waarbij je zelf virtuele servers inricht en daar het besturingssysteem en toepassingen op installeert. Door een private cloud in te richten lijkt het net of je nog steeds met fysieke servers te maken hebt, maar wel zonder dat je een eigen serverruimte in de lucht hoeft te houden. Het is virtuele hardware die niet met anderen gedeeld wordt. Met een minimum aan inspanning kun je zo snel en flexibel allerlei ontwikkel- en testomgevingen inrichten. Om met projecten razendsnel op marktontwikkelingen te reageren, of om zomaar iets uit te proberen. Uiteraard kun je er ook productie op draaien als je dat wilt.

Clouddiensten bestaan dus in vele soorten en maten. Van een applicatie die je direct in gebruik kunt nemen, tot een virtuele server waarop je omgevingen volledig op maat maakt en die alleen van jou is. Dit alles maakt dat clouddiensten een perfecte aanvulling zijn op de eigen servers die je al dan niet in eigen beheer hebt. Een vermenging van eigen servers met clouddiensten wordt een hybride omgeving genoemd en stelt je in staat om voor elke toepassing de beste oplossing te kiezen. Essentieel is dat je een leverancier kiest waar je beide werelden op een open en stabiele manier aan elkaar kunt koppelen en waar een centraal beheerpunt mogelijk is. Daarmee voorkom je tevens dat er een vendor lock-in ontstaat, zodat je een toepassing altijd weer kunt terughalen naar de lokale IT-omgeving, of de data kunt migreren naar weer een andere clouddienst.