Compaq Computer heeft een GSM-insteekkaart ontwikkeld waarmee gebruikers over de hele wereld kunnen bellen – zonder dat ze hun draagbare telefoon hoeven mee te slepen, of hun notebook met een kabeltje in een telefooncontact hoeven te steken.

De SpeedPaq GSM Radio Card is de vrucht van een jaar oude samenwerking tussen de computerfabrikant en het telecombedrijf Ericsson. De SpeedPaq past in elke notebook die is voorzien van een Type II- of Type III-uitbreidingssleuf en laat gebruikers 'snoerloos' inloggen op het Internet en faxen versturen op een maxiumsnelheid van 9,6 Kbps.

Hoewel de SpeedPaq werknemers en managers tijdens hun zakenreizen laat inloggen op het bedrijfsnetwerk om hun e-mail op te halen, is deze ingebouwde GSM niet echt geschikt om op het World Wide Web rond te snuffelen: daarvoor is de transmissiesnelheid te traag.

Om via de SpeedPaq een telefoongesprek te voeren moet een koptelefoon met microfoontje op de notebook worden aangesloten.

Om in te loggen bij een provider of op een intranet moet gebruik worden gemaakt van software om in te bellen die bij de kaart wordt geleverd en een PIN-code, net als bij veel GSM-telefoons het geval is.

Compaq heeft plannen om de SpeedPaq GSM Radio Card op te nemen in zijn Aramada- en Presario-notebooks. Voorlopig is de kaart alleen verkrijgbaar bij Compaq in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en kost ongeveer 575 dollar.