De gemiddelde wholesale-tarieven die telecomaanbieders elkaar berekenen, worden vanaf oktober 2006 gehalveerd. Dat hebben T-Mobile, Orange, Telecom Italia, Telenor en het Italiaanse Wind met elkaar afgesproken.

De roamingtarieven die deze bedrijven elkaar berekenen worden vanaf oktober maximaal 45 cent per minuut. Vanaf oktober 2007 wordt dit teruggebracht tot maximaal 36 cent per minuut. Dit is ongeveer een halvering van de huidige tarieven, zo stellen de bedrijven. De verwachting is dat dit zal leiden tot een 'aanzienlijke verlaging van de consumentenprijs voor roaming binnen Europa'.

De vijf telecomaanbieders hebben in de EU gezamenlijk bijna 200 miljoen klanten. De verwachting is dat meer aanbieders zich voor oktober bij de initiatiefnemers zullen aansluiten.

De prijsverlaging is min of meer door de Europese Unie opgedrongen. In februari stelde Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) voor om de tarieven voor bellen vanuit het buitenland aan banden te leggen.

Volgens de plannen van Reding zou het binnen de Europese Unie net zo goedkoop moeten zijn om mobiel naar het buitenland te bellen als om een binnenlands telefoongesprek te voeren.