De X48 is een opgewaardeerde versie van de high-end X38 die eind vorig jaar op de markt werd gebracht. Zowel MSI als Gigabyte hebben al producten aangekondigd die gebruik gaan maken van de high-end chipset. Grootste verschil tussen de X38 en X48 is dat de laatste officieel 1600 Front Size Bus ondersteunt. De chipset is ook ruimer over te klokken.

MSI gaat twee X48 moederborden leveren, namelijk de X48 Platinum en de X48C Platinum. De producten ondersteunen de 45 nm Penryn chips van Intel, worden geleverd in varianten van 800 tot 1600 MHz FSB, en ze ondersteunen allebei vier 1600 DDR3 SDRAM geheugenchips tot een max van 8 GB. Het verschil zit hem erin dat de C variant ook nog twee DDR2 geheugenslots heeft. De C-variant heeft ook minder PCI poorten (twee in plaats van vier).

Gigabyte speelt het met zijn nieuwe moederborden vooral op zuinigheid. De Dynamic Energy Saver technologie schakelt voltageregulators uit als die niet nodig zijn. Geleidelijk worden steeds meer regulators aangeschakeld als de processor weer aan het werk gaat en steeds meer energie nodig heeft. Dat zou tot een besparing moeten leiden.

Volgens geruchten op het Taiwanese Digitimes moeten ze echter wachten op de officiële lancering van de X48 chipset door Intel. Die zou, zo meldt de website op basis van bronnen bij distributeurs, wachten totdat 'een zekere fabrikant' (Asus wordt daarbij genoemd) door zijn X38 moederborden heen is. De lancering van de chipset was gepland voor eind vorig jaar. Deze kan nu elk moment plaatsvinden. "Bij ons staat de levering van de X48 moederborden ergens volgende week gepland," zegt Eric van Buerden, account manager sales bij MSI in Nederland. "We wachten op het groene licht uit Taiwan. Hij is klaar, en we hebben samples gezien." Of de levering direct gekoppeld is aan een eventuele officiële lancering van Intel kon Van Buerden niet zeggen. Bij Intel was niemand bereikbaar voor commentaar. Bron: Techworld