Hans Timmerman van EMC Nederland legt Webwereld op de beurs InfoSecurity/StorageExpo uit dat de vers opgezette coalitie simpelweg een evolutie is. De onder die samenwerking vallende joint venture Acadia is volgens hem dan ook niet het grote nieuws. "Het gaat erom dat wij aangeven een bepaalde richting in te slaan. Noem het de weg naar Rome. En dat duurt nog jaren."

'Niet nieuw'

De coalitie met netwerkleverancier Cisco en EMC's dochteronderneming VMware moet kant-en-klare bouwblokken voor cloud computing bieden. Voor eigen clouds van ondernemingen, dus private clouds. Virtuele machines van VMware, op Cisco-servers met Intel-chips en EMC-storage, verbonden met Cisco-netwerkapparatuur. Compleet met beheer van VMware en security van EMC-divisie RSA. Timmerman benadrukt dat ook deze combinatie niet nieuw is, maar nu formeel getest en gecertificeerd.

Ook de relatief lauwe reactie van leverancier IBM, rechtstreeks in het vaarwater van de coalitie, spreekt boekdelen. IBM geeft formeel "geen commentaar", maar legt op de beurs wel uit dat de wederverkoop van en advisering voor Cisco-apparatuur gewoon doorgaat. Dit ondanks de recent hechter aangehaalde banden met Cisco-concurrent Juniper. IBM levert Juniper-apparatuur onder eigen merk (oem).

HP wel fel

HP heeft daarentegen reageert wel fel. Het onthult een verenigd productaanbod onder de noemer Converged Infrastructure. De leverancier benadrukt dat het eigen producten zijn, geen samenraapsel van drie verschillende, gespecialiseerde leveranciers.

Diensten versus technologie

Timmerman kenmerkt IBM als een services-bedrijf, met een grote onderzoeksafdeling en daardoor indrukwekkende technologie. HP is volgens hem ook een breed dienstenbedrijf, maar dan met veel partners, terwijl Dell in zijn ogen nog zoekende is. "De overname van Perot Systems geeft aan dat het ook services wil doen, maar het is in wezen een heel ander bedrijf."

Hij prijst de eigen onderneming, dochter VMware en partner Cisco aan als technologiegedreven bedrijven. "Net als Microsoft." Ict-leveranciers die daardoor niet concurreren met eigen dienstenpartners, zoals de zes die meteen al zijn aangehaakt op de coalitie. "Zíj gaan dit verkopen, wij niet."

Over vijf jaar

Timmerman schat dat het nog zeker vijf jaar duurt voordat de ict-wereld echt veranderd is. De EMC-man maant bedrijven er wel toe aan nu verder vooruit te kijken: "De vervangingscyclus van ict-apparatuur is zo'n drie jaar, dus wat je nu koopt moet niet simpelweg huidige ict vervangen, maar over drie jaar nog meerwaarde hebben."

Marc Samsom van Cisco valt hem bij. Hij voorziet dat met virtualisatie als standaard eindelijk de automatisering zelf kan automatiseren. Netwerk en storage moeten dan automatisch inspelen op de locatie van de gebruiker, de vereisten van de applicatie en eventuele datavereisten, bijvoorbeeld opslag binnen landsgrenzen.

Infrastructuur is de computer

"Services orchestration; je servers vertellen wat ze wanneer moeten doen. Je ict als één programmeerbaar geheel aansturen", schetst Samson het einddoel. Een soort SOA (services oriented architecture) dus? "Wij noemen het services oriented infrastructure", knikt de Cisco-man.

Timmerman vult aan: "Dan kun je ook je datacenter zetten waar je maar wilt. Bijvoorbeeld waar de stroom het goedkoopst is." Dit is ook de aloude belofte van grid computing, later ook wel SaaS (software as a service) en tegenwoordig cloud computing genoemd. Timmerman haalt een oudere term aan: de fabriek. "Ict als productlijn met verwisselbare componenten, waarbij verwisseling dan de workflow niet verstoort."