Een kleine uitglijder van Motorola. De smartphonemaker schreeuwt van de daken dat zijn vlaggenschip Moto X gemiddeld meer dan 35 procent sneller is dan Android-concurrenten zoals Samsung, LG en HTC. In een veelvuldig gedeeld bericht op Google+ doet het bedrijf zijn claim op basis van een onderzoek van Signals Research Group. Die test blijkt echter niet helemaal zuiver, zo ontdekte techblog TheNextWeb.

In het lab

Het onderzoeksbureau heeft de bewuste LTE-netwerktest namelijk in een gecontroleerd lab uitgevoerd. Daarbij zijn er - hoewel elkaar niet veel ontlopend - verschillende netwerken gebruikt. Motorola's Moto X is getest op een 700 MHZ Band 13 van provider Verizon Wireless, terwijl de Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note II, HTC One en LG G2 zijn gemeten op de 700 MHz Band 17 van AT&T. In een reactie geeft oprichter Michael Thelander van Signals nog aan dat hij denkt dat het gebruik van verschillende netwerken niet de oorzaak is van de onderlinge prestatieverschillen. Concreet bewijs daarvoor ontbreekt echter.

Nog niet in Nederland

De Moto X van Motorola, dat in handen is van Google, komt vanaf volgende maand naar Europa. Dan is het toestel voor 429 euro te koop in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nederland zit daar vooralsnog niet bij. Prijsvechter Moto G is hier wel te koop.

Het jubelbericht van Motorola op Google+: Klik voor groot