Motorola doet een nieuwe gooi naar meer marktaandeel op de smartphonemarkt. Het subconcern van Google komt nog deze zomer met een nieuwe vlaggenschip de Moto X, zo maakt CEO Dennis Woodside bekend op All Things D-conferentie D11.

Het toestel wordt in tegenstelling tot wat vandaag de dag gebruikelijk is, naast ontworpen ook grotendeels (voor zo'n 70 procent) in elkaar gezet op Amerikaanse bodem.

Twee processors

Dit gaat gebeuren in een oude Nokia-fabriek en levert de nodige banen op. “Het wordt de eerste Motorola-smartphone die in de Verenigde Staten wordt gebouwd, namelijk in Texas – waarvoor we rond de 2000 mensen in dienst nemen. De fabriek ligt iets buiten Fort Worth, in een 500.000 vierkante voet grote fabriek die voorheen is gebruikt voor de bouw van Nokia-telefoons”, aldus Woodside op D11. Er zijn weinig details bekend over de specificaties. Het enige tipje van de sluier is dat het toestel volgens Woodside 2 processors krijgt.

Het door Google overgenomen Motorola ververste in september 2012 nog zijn reeks Android-smartphones. Die nieuwste Droids draaien wel de destijds vorige Android-versie. De nieuwe Moto X moet daarentegen spectaculair worden. Google heeft daarvoor de beroemde Apple-evangelist Guy Kawasaki in huis gehaald voor een ommekeer bij Motorola a la Apple.

De Moto X zal volgens CEO Woodside in ieder geval wijd verspreid worden door talrijke aanbieders, die hun steun fantastisch noemt. Volgens hem is de omvang van de aanstaande distributie bij Motorola al in geen jaren voorgekomen.