Acers topman JT Wang heeft in een interview met de Financial Times gezegd dat Microsofts beslissing om met de Surface een eigen tablet uit te brengen zijn vrienden in de hardwarebusiness van zich vervreemdt. Wang vraagt Microsoft zijn beslissing te heroverwegen. Acer zou, net als andere hardwarepartners van Microsoft niet zijn ingelicht over de plannen en voelde zich overvallen.

Microsofts beslissing heeft “een enorme negatieve impact op het wereldwijde ecosysteem", zegt Wang, “andere merken zouden hierop afwijzend kunnen reageren. Het is niet iets waar je goed in bent, dus bedenk je nogmaals", waren zijn woorden aan Microsoft.

'Moeten we vertrouwen op Microsoft?'

Volgens Cnet, dat citeert uit het achter een betaalmuur staand artikel van de Financial Times, geeft Wang de indruk dat als Microsoft verder gaat met zijn plannen voor zijn tablet, Acer zou overwegen om de Amerikanen te vervangen als partner. “Als Microsoft in de hardwarebusiness gaat, wat moeten wij dan doen? Moeten we nog steeds vertrouwen op Microsoft of moeten we alternatieven gaan zoeken?"

Maar die alternatieven zijn er gewoonweg niet voor hardwarepartners die zich al jaren hebben gebonden aan Windows., zegt Asa Dotzler, technologie-evangelist van Mozilla, in zijn blog. “Wat ga je doen dan?", vraagt hij retorisch aan Wang. “Ga je Android of Linux op je laptops zetten? Dat lijkt me sterk." Volgens Dotzler zou Acer als het heil had gezien in Linux en Android al eerder zijn overgestapt. Nu betaalt het bedrijf immers flink wat geld aan Microsoft en houdt er weinig aan over.

Besparen aan 'Windowsbelasting'

Volgens Dotzler zou Acer 110 tot 190 dollar aan “Windowsbelasting" besparen per notebook als het overstapt naar Linux, dus dan zou een dergelijke keuze snel zijn gemaakt. Maar een zo'n overstap zou dan wel met de garantie moeten komen dat klanten de pc's gaan kopen in dezelfde aantallen als nu.

“Maar wat zijn dan de alternatieven? Apple is niet van plan zijn besturingssystemen te licenseren, Android is niet echt geschikt voor het gebruik met een muis en een toetsenbord en Linux verkoopt niet echt (vraag maar aan Dell)", schrijft Dotzler. Volgens hem hadden de pc-leveranciers vijf jaar geleden de kans om over te stappen toen Samsung en de andere smartphonemakers voor Android kozen.

Acer had toen Linux in huis moeten nemen, gemiste functionaliteit moeten toevoegen, de rest moeten oppoetsen en een appstore moeten bouwen. “Zou de wereld er dan nu anders uitzien? Waarschijnlijk niet. Maar het zou het dreigement van Acer wel wat geloofwaardiger maken dan dat het nu is."