Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van een situatie een jaar eerder, zo stelt Forrester Research op basis van desktop-onderzoek bij 50.000 gebruikers die werkzaam zijn bij ruim 2.300 grote bedrijven.

De marktvorser stelt tegelijkertijd vast dat tot nu toe 'slechts' 30 procent van de gebruikers van Internet Explorer is overgestapt op IE7. Hoewel IE7 alweer 15 maanden geleden werd gelanceerd, geven de meeste bedrijven nog altijd de voorkeur aan IE6. Forrester verwacht dat veel bedrijven IE7 helemaal zullen overslaan en direct zullen overstappen op IE8.

Een vergelijkbaar fenomeen lijkt zich voor te doen bij Windows. Vista heeft nu een marktaandeel van 6,3 procent, rapporteert Forrester. Opmerkelijk genoeg verloor Windows XP vorig jaar geen marktaandeel (het percentage XP-pc's steeg zelfs licht, van 89,5 procent naar 89,8 procent). Het marktaandeel van oudere Windows-versies (zoals Windows 2000) nam wel af.

2008 wordt dan ook het jaar van de waarheid voor Vista. Hoewel een kwart van de grote bedrijven van zins is om het jongste besturingssysteem van Microsoft dit jaar te implementeren, werpt Forrester de vraag op of dat daadwerkelijk zal gebeuren. "Gezien het beperkte productiviteitsvoordeel en de geplande release van Windows 7 in 2009, kunnen bedrijven er ook voor kiezen om de uitrol te beperken of de implementatie helemaal over te slaan", aldus het marktonderzoeksbureau. Bron: Techworld