We wisten al dat de populariteit van MySQL flink onder druk staat nu sprake is van een overname door Larry Ellisons databasegigant, ondanks beloften die Oracle heeft geuit rond de open source dbms. Maar nadat leveranciers al hebben gemerkt dat de overname-soap MySQL geen goed doet, laten gebruikers in een door Widenius opgestelde petitie merken dat ze Ellison voor geen cent vertrouwen.

De handtekeningenactie volgt op een oproep door Widenius vorige maand op zijn weblog. Daarin waarschuwt de oprichter (die eerder al huidige eigenaar Sun Microsystems op de korrel nam) dat de beloften die Oracle heeft gedaan hooguit tijdelijk zijn, en dat de openheid van MySQL in het geding is.

De tekst van de petitie begint met: “Ik, ondergetekende, gebruik MySQL professioneel en geloof dat Oracle, als het Sun's MySQL overgenomen heeft, een fundamenteel belangenconflict heeft tussen MySQL en de verschillende edities en Storage Engines aan de ene kant en Oracle's dure producten aan de andere kant.” Verder menen de opstellers van de tekst dat Oracle een virtueel monopoly zal krijgen, en dat het de innovatie rond MySQL zal schaden.

Petitie

“In het licht van het fundamentele belang van databases voor de kennisgebaseerde economie en van het belang van MySQL voor de wereldwijde databasemarkt, vraag ik hierbij mededingingsautoriteiten over de hele wereld om Oracle's overname van Sun (met MySQL) te blokkeren, tenzij een van de structurele oplossingen die door mij hieronder geselecteerd zijn uitgevoerd wordt als juridisch bindende verplichting”, gevolgd door drie mogelijkheden: afstoten naar een derde partij, een 'linking exception' of vrijgave onder een Apache-licentie, zodat iedereen kan forken.

Sinds die oproep zegt Widenius al bijna 17.000 handtekeningen te hebben ontvangen in een week. De overgrote meerderheid van de ondertekenaars (zo'n 90 procent) verzoeken de Europese Commissie om Oracle te dwingen tot het afstoten van MySQL, mocht de koop van Sun daadwerkelijk doorgaan.

Eigenbelang

Widenius probeert zelf commercieel verder te gaan met een aparte fork voor MySQL, gebaseerd op zijn eigen storage engine MariaDB. Eenvoudig is dit niet, zo schrijft de ontwikkelaar. Het maken van kleine veranderingen koste zijn gespecialiseerde ploeg nog steeds 9 maanden en bijna 100 duizend euro per maand. Overigens heeft Oracle zelf niet gereageerd op alle aantijgingen.

Bron: Techworld