De nieuwe migratietool is verwerkt in de overkoepelende beheerconsole MySQL Workbench die de optie in zich heeft om applicaties voor SQL Server over te zetten naar de open source-tegenhanger. Een groot deel van de lock-in van databases zit in de aanvullende business-applicaties die leunen op de gebruikte database van een specifieke leverancier.

Voor Windows

Oracle, die MySQL in handen heeft gekregen door de overname van Sun, probeert Microsoft-klanten hiermee niet van Windows af te krijgen. MySQL is vooral bekend als database op Linux, in de bekende LAMP-opstelling (Linux, Apache MySQL en PHP) voor servers. De databaseleverancier prijst nu juist MySQL-verbeteringen voor dat Microsoft-besturingssysteem aan.

Dit omvat een gebruiksvriendelijkere Windows-installer, die ook de geavanceerde configuratie-instellingen omvat. Daarnaast is er een nieuwe Windows-tool die MySQL-meldingen doorgeeft en waarmee beheerders hun databases kunnen beheren. De migratietool is door Oracle getest met versies 2000, 2005, 2008 en 2012 van Microsofts database SQL Server.

Via Excel

Verder wil Oracle zijn MySQL aantrekkelijker maken door gewone gebruikers via Microsoft Excel toegang te geven tot data in de database. De nieuwe applicatie plug-in MySQL for Excel laat data-analisten hun werk doen zonder dat kennis van de achterliggende open source-database nodig is.

De leverancier lokt hierbij met enorme besparingen op de total cost of ownership (TCO). De berekeningen van Oracle die een TCO-verlaging tot wel 90 procent beloven, zijn gebaseerd op de standaardprijzen voor SQL Server 2012. Microsoft biedt bedrijven vaak wel kortingsregelingen voor zijn software.