MySQL-maker Monty Widenius is bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in beroep gegaan tegen de goedkeuring voor de koop van Sun door Oracle. De Brusselse antitrustautoriteiten hebben in januari hun zegen gegeven aan die overname. De Europese Commissie is op de hoogte van de aanklacht.

Onduidelijk is wat Widenius wil bereiken met zijn juridisch verzet, aangezien de overname al bijna een half jaar rond is. Hij wil zijn zaak niet inhoudelijk toelichten. Tegen de Financial Times zegt hij dat MySQL door de Sun-overname nu in handen van Oracle is, en dat hij eerst een reactie van Oracle wil voordat hij uitgebreid commentaar geeft.

Storage engine-api's

Wel wil Widenius alvast kwijt dat hij niet gelooft in de beloftes van Oracle omtrent MySQL. "Ik wil graag enkele echte beloftes zien." Oracle heeft eerder een aantal niet-bindende beloftes gedaan omtrent de open source-database. Het bedrijf belooft onder meer de storage engine-api's (application program interfaces) van MySQL beschikbaar te houden en geregeld te verbeteren.

Ook belooft het bedrijf openheid te handhaven (specifiek de open source-licentie GPL), geen commerciële licenties te vereisen en ook geen misbruik te maken van het auteursrecht op MySQL. Supportcontracten zullen niet verplicht zijn voor gebruikers. Storageleveranciers die MySQL gebruiken, kunnen hun Sun-contract met dezelfde voorwaarden bij Oracle verlengen tot eind 2014.

MariaDB

Widenius zegt dat hij het beroep bij het Europese Hof zelf financiert. De ontwikkelaar is in februari vorig jaar opgestapt bij Sun. Daarna is hij een eigen bedrijf gestart: Monty Program AB, waarmee hij MariaDB ontwikkelt, een aftakking van het open source project MySQL. Widenius is al lange tijd zeer kritisch over het welzijn van MySQL in Oracle-handen.