De overname van Sun Microsystems door Oracle wordt momenteel onderzocht door de Europese Commissie. Het grootste struikelblok voor het al dan niet goedkeuren van de overname lijkt MySQL te zijn. Die open source-database is in januari voor 1 miljard dollar gekocht door Sun. Met de overname van Sun door Oracle is 7,4 miljard dollar gemoeid.

EC-keuring

Door die koop krijgt de grootste maker van gesloten databases, Oracle, het grootste bedrijf ter wereld met open source databases in handen. Daarom neemt Eurocommissaris Neelie Kroes deze deal streng onder de loep.

Widenius blogt dat Kroes daar helemaal gelijk in heeft. Volgens hem heeft MySQL een ander thuis nodig dan Oracle biedt; een onderkomen waarbij er geen belangenverstrengeling ontstaat. Ook zou de database daar beter tot zijn recht komen.

Concurrentie

Widenius is in februari dit jaar opgestapt bij MySQL, na een periode van twijfel. Hij begon toen zijn eigen bedrijf, Monty Program AB, waarmee hij MariaDB ontwikkelt, een onderdeel van MySQL. Het bedrijf wil graag dat MySQL wordt ondergebracht buiten Oracle, zodat de database ontwikkeld kan worden naast, en kan concurreren met bestaande producten. Dat omvat natuurlijk ook de producten van Oracle.

Monty Program heeft voormalig MySQL-aandeelhouder en adviseur Florian Mueller aangehaald als Europees expert om te lobbyen bij de EC vóór afstoot van MySQL door Oracle. Hij heeft in augustus geholpen de EC te overtuigen van de noodzaak voor onderzoek van de overname, blogt Widenius.

Beloofde investering

Oracle lijkt aan de andere kant nog steeds van plan om MySQL te behouden. Het bedrijf is zelfs van plan om flink te investeren in de open source database, zei ceo Larry Ellison vorige week tijdens de OpenWorld 2009-conferentie.

De voormalige ceo van MySQL, Marten Mickos, heeft zich in een brief aan Kroes juist uitgesproken vóór behoud van de open source-database door Oracle. Mickos is in in februari, kort na Widenius, opgestapt bij Sun.

Als ceo Ellison van gedachten zou veranderen dan zouden bedrijven als Novell en Red Hat boven aan de lijst staan, zegt analist Bo Lykkegaard van IDC. Wie Widenius het liefst zou hebben als koper, vermeldt hij niet in zijn blogpost.