Het was een opmerkelijk verhaal: afgelopen herfst werd een vierkant vaartuig de haven van Portland binnengesleept en vervolgens van de buitenwereld afgesloten. Niemand mocht weten wat er binnen dat mysterieuze schip gebeurde en wie eigenaar was van het vaartuig.

Een varend gebouw van 63 containers

Het vreemdsoortige vaartuig met daarop 63 containers die waren opgesteld als een gebouw van vier verdiepingen, liet dagenlang kloppende geluiden horen. Er werd gewerkt, maar waaraan? Na lang speurwerk van Amerikaanse media kwam het hoge woord eruit: de eigenaar van het schip was Google en nee, het was geen drijvend datacenter.

De Google-aak, zoals de Amerikaanse media het noemden, moest een "interactieve plaats" worden waar "mensen kennis kunnen maken met nieuwe technologie", zo gaf Google uiteindelijk met wat tegenzin prijs. Als het schip helemaal klaar zou zijn, zou het naar New York City verhuizen.

New York is niet bereikt

Dat kennismaken is niet gelukt. En New York is niet gehaald. Een sleepboot heeft de Google-aak deze week van zijn plaats gehaald en enkele kilometers verder neergezet. Navraag van de Portland Press Herald leverde op dat het schip is gekocht door "een internationaal binnenvaartbedrijf" en dat het verder zou worden getransporteerd over de oceaan. De containers op de aak eindigen op de sloop.

De stad Portland reageert gelaten. "Jammer, iedereen was benieuwd wat er allemaal zou gebeuren", zegt een woordvoerder van de burgemeester. De stad is in ieder geval 400.000 dollar rijker geworden vanwege de belastingen die Google heeft moeten betalen terwijl het schip in de haven lag. De havenautoriteiten vingen daarnaast nog eens 10.000 dollar aan liggeld per maand.

Het verslepen van de Google-aak: