Eerst het goede nieuws: het brokje schroot (als dat het tenminste is) valt op 13 november in de Indische Oceaan, waar het op z'n hoogst een nietsvermoedende vissersboot torpedeert. Maar het incident illustreert dat niet al het goede van boven komt. In tegendeel: er komt de komende jaren meer troep naar beneden waarvan we niet altijd doorhebben wat het is en waar het landt.

Oud schroot van maanmissie

Onder meer onderzoekers van Europese ruimtevaartorganisatie ESA en NASA gaan dit geval volgen, omdat het niet zo vaak voorkomt dat zo'n stukje ruimtetroep duidelijk op de radar staat en we weten waar het neerkomt. Een van de vragen die ze hopen op te lossen: wat is dit mysterieuze object eigenlijk? Tegelijk wordt getest hoe ons coördinerend vermogen inmiddels is als ruimteobjecten de aarde raken.

Het object vliegt in een grote elliptische baan om de aarde en zweeft op de uiteinden ervan twee keer verder dan de maan. Een deskundige aan Harvard denkt dat het om een "verloren stukje ruimtegeschiedenis" gaat, zo zegt hij tegenover Scientific American, bijvoorbeeld een afgeworpen raket of ander object van een maanmissie.