Eigenlijk moeten we het maar niet meer hebben over de vorige poging van Microsoft om mee te tellen in de wereld van ARM, maar we gaan de pijnlijke geschiedenis toch maar even oprakelen. Mobiele chips maken voor het overgrote deel gebruik van deze architectuur en om mee te tellen op mobiel, probeerde het bedrijf ontwikkelaars enthousiast te maken voor Windows Runtime (RT).

De softwaremaker heeft de handen ineengeslagen met de enorme chipproducent Intel Qualcomm die heerst op de mobiele markt. Snapdragon-SoC's zijn al zo'n zeven jaar dé chipset voor menig Android-toestel en Qualcomm heeft concurrenten als Texas Instruments zelfs helemaal uit de mobiele markt weten te drukken.

Emulatie van Windows-apps

De zet van Microsoft en Qualcomm wordt over het algemeen gezien als een positieve stap: deze keer zien we de compatibiliteit die RT node miste. Voorheen werden Windows-applicaties opnieuw gecompileerd voor de ARM-architectuur, maar de meeste ontwikkelaars lieten het platform links liggen.

Dus dat gaan we niet nog eens zien en emulatie lijkt een logischere stap. Windows 10 x86-apps zouden volgens de twee producenten soepel moeten werken op Snapdragon-chips. Dus zonder prestatieverlies doordat de emulatie zorgt voor een zwaardere load op de processor - wat eigenlijk altijd gebeurt. Het is daarom nog maar even afwachten of die belofte waargemaakt kan worden.