Met 'enforcement appliances' kunnen bedrijven gestelde beveiligingspolicies afdwingen door bijvoorbeeld een netwerkgebruiker te dwingen een nieuwe versie van een virusscanner te installeren. De verkoop van deze appliances zit nu stevig in de lift, zo concludeert Infonetics. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2007 groeide de markt in het derde kwartaal met 19 procent. Vergeleken met 2006 verwacht de marktvorser voor 2007 een verdubbeling van de omzet. In 2010 zal de omzet 670 miljoen dollar bedragen.

Volgens analist Jeff Wilson zette de sterke groei eind 2006 al in. "Veel fabrikanten rapporteren nu kortere verkoopcycli en de uitrol van grotere projecten. De gemiddelde deal zal in het derde kwartaal van 2008 twee tot vier keer zo groot zijn dan de deals die in het derde kwartaal werden gesloten."

De verkoop van NAC-appliances concentreert zich wel voornamelijk op de Noord-Amerikaanse markt, die momenteel goed is voor tweederde van de gegenereerde omzet. EMEA, Azië-Pacific en Centraal en Latijns-Amerika nemen de rest van de omzet voor hun rekening. Kijken we naar het soort apparatuur, dan voeren inline appliances de markt aan met een aandeel van bijna 50 procent. De out-of-band appliances vertegenwoordigen 45 procent. Het aandeel van Ethernet switchgebaseerde producten is klein maar groeit snel, aldus Infonetics.

Verizon

Een bedrijf dat NAC-oplossingen implementeert – en dan met name NAC-oplossingen van Cisco – is Verizon Business. "Het aantal implementaties dat we tot nu toe hebben gedaan, haalt echter nog niet de twintig", zegt Kerry Bailey, bij de beveiligingsdivisie van Verizon Business vice-president voor technologie. "Daarvan waren er twaalf in de Verenigde Staten, een paar in het Verenigd Koninkrijk en Australië en eentje in Luxemburg. Voor Nederland hebben we momenteel niets in de pijplijn zitten."

Cisco

Cisco zelf is positiever over de resultaten die in Nederland worden geboekt met NAC. "We zien dat de grote omzet nu wordt gerealiseerd in de Verenigde Staten, maar dat de grote groei plaatsvindt in Europa", zegt Marc Samsom, Business Security Manager Security bij Cisco. "In Nederland hebben we het afgelopen jaar zo'n veertig tot vijftig NAC-contracten gesloten, en dat is boven verwachting." Volgens Samsom is de Europese markt vanaf oktober 2006 verhonderdvoudigd. Cisco's NAC-klanten bevinden zich voornamelijk onder de grote bedrijven.

Lantech

Dienstenleverancier Lantech verzorgt in Nederland NAC-implementaties op basis van de in-line appliances van Consentry. Volgens Commercieel directeur Marcel Lepelaar van Lantech is er dit jaar een 'zeer beperkt aantal appliances' verkocht, maar zijn de tekenen voor 2008 gunstig.

"Van de fase 'wat is NAC?' komen we nu in de fase dat ondernemingen er echt mee aan de slag gaan", zegt Lepelaar. "In 2008 gaan we aan de slag met echt grote organisaties." Zo voert Lantech nu gesprekken met twee overheidsdiensten. Bij een van die diensten gaat het om de bescherming van de servers die in totaal 50.000 netwerkgebruikers bedienen. "Maar we hebben ook een NAC-klant met dertig gebruikers. In dit geval gaat het om een bedrijf dat dvd's maakt."

Bron: Techworld