Uber meldt vorig jaar te zijn gehackt, waarbij namen en nummerborden van 50.000 chauffeurs zijn gestolen. Dt gebeurde in mei 2014. De hack werd in september ontdekt. Pas vrijdag heeft Uber aangifte gedaan en het naar buiten gebracht. De autoriteiten kunnen daardoor ook onderzoek gaan doen.

Beveiliging aangescherpt

Uber zijn maatregelen te hebben genomen om zijn beveiliging te verbeteren. Ook zijn chauffeurs van de diefstal van hun persoonsgegevens op de hoogte gebracht. Uber zegt nog geen meldingen te hebben gehad dat gegevens zijn misbruikt. Wel waarschuwt het bedrijf de chauffeurs dat ze hun transacties in de gaten moeten houden omdat er fraude gepleegd zou kunnen worden. Er lijken alleen gegevens van Amerikaanse chauffeurs te zijn ontvreemd.

Klemrijden tegen 'broodroof'

Chauffeurs van met name de 'meerijdienst' UberPOP zullen huiverig zijn voor het uitlekken van hun namen en nummerborden. In meerdere steden waar UberPOP actief is, tegen veel lagere tarieven dan reguliere taxi's, heeft de dienst geleid tot bedreigingen en intimidatie door taxi-chauffeurs. Dit onder het mom van 'protest tegen de broodroof door Uber'. De Nederlandse rechter heeft UberPOP onlangs ook illegaal verklaard, maar het bedrijf gaat door met het aanbieden ervan, ondanks opgelegde dwangsommen.

In ons land riepen organisaties van taxichauffeurs recent op tot het klemrijden van UberPOP-chauffeurs. De uitgelekte data bevat geen gegevens van Nederlandse UberPOP-chauffeurs, omdat de meerijdienst pas in de zomer van 2014 in Amsterdam van start ging. Maar het is voor Nederlandse UberPOP-chauffeurs te hopen dat het niet nog een keer gebeurt.